Wykonanie
Najlepsze, ale to n-a-j-l-e-p-s-z-e
ciasteczka, jakie
jadłam od dłuższego czasu. Upiekłam je głównie ze względu na nazwę, która strasznie mi się podobała i idealnie wpasowała się w jesienne klimaty za oknem, ale już po pierwszym kęsie wiedziałam, że to musiało być przeznaczenie ;)Węgielki to mocno
czekoladowe ciastka, które przy pieczeniu wytwarzają błyszczącą, chrupiącą skórkę, podczas gdy w środku pozostają mięciutkie, wilgotne i rozpływające się w ustach. Właściwie są czymś pomiędzy
ciasteczkami, brownies a
musem czekoladowym. Wypełnione kawałkami
orzechów włoskich i
czekolady oraz oprószone obficie
kakao nie tylko smakują niesamowicie, ale też tak uroczo wyglądają, że naprawdę trudno się im oprzeć. Oj, ciężko poprzestać na jednym :)Polecam :)*przepis z książki „The Great British Bake Off. Celebrations”Składniki na około 15 – 20
ciasteczek:200g
gorzkiej czekolady 70%
kakao50g niesolonego
masła2
jajka150g jasnego
cukru muscovado25g
mąki pszennej10g ciemnego
kakao1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliDodatkowo:75g ciemnej
czekolady, z grubsza posiekanej75g posiekanych
orzechów włoskichkakao do oprószeniaWykonanie:
Czekoladę posiekaj i umieść razem z
masłem w żaroodpornej miseczce nad rondelkiem z gotującą się
wodą. Rozpuść, mieszając od czasu do czasu, po czym odstaw do przestygnięcia.W międzyczasie przesiej do mniejszej miski
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia oraz
sól. Dodaj posiekane
orzechy oraz
czekoladę i wymieszaj. Następnie wsyp wszystko do masy jajeczno-czekoladowej i wmieszaj ostrożnie szpatułką.Masę wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą łyżki, pozostawiając spore odstępy, żeby
ciasteczka mogły wyrosnąć. Nakładaj około łyżkę masy na
ciastko, nie formując ich zbyt dokładnie, bo przecież mają wyglądać jak węgle :)Piecz w temperaturze 180°C przez około 12 minut, aż
ciastka wyrosną i wytworzy się na nich błyszcząca, popękana skórka, ale w środku wciąż będą nadal płynne. Wyjmij z piekarnika i, pomagając sobie dwiema małymi szpatułkami lub nożykami do
masła, zgnieć je nieco na bokach, formując je na podobieństwo kawałków węgla. Uwaga, jeszcze płynna
czekolada w środku może poparzyć!Pozostaw
ciastka na blasze przez kilka minut, by nieco zastygły, po czym oprósz obficie
kakao i przenieś ostrożnie na kratkę do wystudzenia.Przechowuj szczelnie zamknięte do pięciu dni.Smacznego :)