Wykonanie
Jedno z tych ciast, które możemy upiec razem z dziećmi. Przepis pochodzi z magazynu "Wesoły komputerek" i po prostu nie mogłam go nie upiec - Wiktoria przyniosła czasopismo do kuchni i zaczęła wyciągać z szafek produkty :-). Dobrze, że szybko poszło ;-). Brownies, czyli ciasto cięższe niż nasz pospolity murzynek. Ciężki, kleisty, ale nad wyraz smaczny. W wersji dla dzieci, bo z
mleczną czekoladą. Wiktorka była zachwycona, lecz nie dlatego, że ciasto dobre, ale dlatego że SAMA wszystko wymieszała ;-).Składniki:110 g
masła110 g
czekolady mlecznej150 g drobnego
cukru do wypieków (lub mniej)2
jajka110 g
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczenia100 g posiekanych
orzechów włoskich lub pekanszczypta
soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.
Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu
czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko).W drugim naczyniu lekko roztrzepać
jajka z
cukrem i
solą (np. rózgą kuchenną). Dodać przestudzoną
czekoladę i wymieszać rózgą, do połączenia. Dodać przesianą
mąkę z proszkiem, wymieszać. Pod sam koniec wmieszać posiekane
orzechy.Ciasto przelać na blaszkę o wymiarach 15 x 30 cm (wysmarowaną wcześniej
masłem i wyłożoną papierem do pieczenia). Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170°C. Ostudzić, pokroić na kwadraty.Smacznego :-).