ßßß Cookit - przepis na Puszyste ciasto z białą czekoladą i orzechami

Puszyste ciasto z białą czekoladą i orzechami

nazwa

Wykonanie

Szybkie ciasto dla zapracowanych. Przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, a efekt jest przepyszny - wilgotne, słodkawe ciasto z orzechami otulonymi białą czekoladą. Ciacho rozpływa się w ustach - smakowało wszystkim i zniknęło ze stołu w oka mgnieniu.
Ponieważ mój piekarnik wariuje i piecze bardzo nierówno ciasto upiekłam w teflonowej brytfance żeby lepiej rozprowadziła ciepło.
W cieście jest dużo białej czekolady ale nie jest ona wyczuwalna jakoś bardzo mocno.
Składniki:
4 tabliczki białej czekolady (po 100 g)
150 g masła
2/3 szklanki cukru
4 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Masło roztopić w rondlu i zdjąć z ognia. Dodać 3 tabliczki czekolady i pozostawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać na jednolitą masę.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Wbić jajka i wymieszać a na końcu dodać ostudzoną masę z białej czekolady.
Posiekać orzechy i czwartą czekoladę i dodać do masy. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia teflonowej formy.
Piec do suchego patyczka w 180 stopniach (u mnie około 30 minut. Ciasto powinno zbrązowieć na górze.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2015/12/puszyste-ciasto-z-biaa-czekolada-i.html