Wykonanie
składniki* 2 szklanki
mąki pszennej + 3 łyżki* 1/2 łyżki
kakao* 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia* 1/2 łyżeczki
soli* 200 g
masła* 1/3 szklanki
cukru* 1
jajko*
olejek waniliowy* 50 g posiekanej
czekolady deserowej* 2/3 szklanki posiekanych
orzechów włoskich*
cukier puderSposób wykonania
Mąkę przesiać razem z
proszkiem do pieczenia,
kakao i
solą.Miękkie
masło utrzeć z
cukrem, dodać
jajko, kilka kropli
olejku waniliowego i dalej ucierać, aż
cukier się rozpuści.Następnie dodawać po łyżce suche składniki i powoli miksować.Następnie dodać
orzechy,
czekoladę i wymieszać.Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki.Z ciasta uformować wałek i pokroić w plasterki 5-6 mm.
Ciastka lekko uformować, można odcisnąć wzorek, a następnie obtoczyć w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiać do nagrzanego piekarnika do temperatury 175, ok. 10 min.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.