Wykonanie
Czy może być coś lepszego na deszczowy i ponury dzień niż porządna dawka czekolady? Zdecydowanie nie :-) Proponuję więc przyrządzić bardzo smaczne
ciasteczka czekoladowe z chrupiącym wierzchem i delikatnym środkiem.
Ciasteczka wprost rozpływają się w ustach. Zaraz po upieczeniu są miękkie, więc z ich spożywaniem musimy się wstrzymać ok 15 minut (tak tak.. to może być bardzo trudne :-))Składniki:3
jajka L2/3 szkl
cukru1 i 2/3 szkl
mąki pszennej200g
czekolady 60%
kakao110g
masłaaromat migdałowy1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solicukier puder1. W rondelku rozpuszczamy połamaną
czekoladę i
masło. Studzimy. W misce ubijamy
jajka z
cukrem i szczyptą
soli na sztywną pianę, dodajemy lekko przestudzoną
czekoladę,
aromat migdałowy oraz przesianą
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę schładzamy w lodówce całą noc.2. Gdy ciasto wyraźnie zgęstnieje, nabieramy je łyżeczką, przekładamy na dłonie i formujemy kulki, które następnie obtaczamy w cukrze pudrze. Tak uformowane
ciasteczka układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
3.
Ciastka pieczemy ok 10 minut w 170*C. Po upieczeniu odstawiamy je na ok 15 minut, ponieważ zaraz po wyjęciu z piekarnika będą miękkie.SMACZNEGO :-)