Wykonanie
Jutro bladym świtem ruszamy na lotnisko, a ja co robię, zamiast pakować walizki?? Ja moi
drodzy piekę
ciasteczka. Zuzia tak ładnie prosiła, że nie umiałam odmówić. Zresztą po wczorajszych negocjacjach z Córką, która postanowiła zabrać ze sobą wszystkie posiadane sukienki i chyba ze trzy pary pantofelków, o innych bucikach nie wspominając, mam już pakowania po sam czubek kokardy i jakoś nie
mogę się zabrać za rzeczy moje i
Męża ;)Tak więc spakowani nie jesteśmy, a dom, mimo całego tego szorowania, które ostatnio urządzałam, wciąż wygląda jak nazajutrz po wybuchu, ale za to pachnie gorącymi jeszcze
ciasteczkami, co zdecydowanie działa kojąco na moje nerwy :) Wypiję
kawkę, zjem
ciasteczko (albo trzy), a reszta sama się jakoś ułoży ;P
Ciastka są duuuże i pyszne. Z wierzchu przyjemnie chrupią, ale w środku pozostają przyjemnie mięciutkie, choć nie mokre, co niektórym przeszkadza. Zrobiłam je na podstawie mojego ulubionego przepisu na
ciasteczka z drobinkami
czekolady, używając jednak
mąki pełnoziarnistej i nieco zmieniając proporcje. Wyszły wspaniale i Zuzia była zachwycona. Jestem pewna, że Wam też przypadną do gustu.Polecam :)Składniki na około 24
ciastka:170g miękkiego niesolonego
masła125g jasnego
brązowego cukru (soft brown sugar)125g drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 średniej wielkości
jajka340g
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 łyżeczki
sody225g drobinek
mlecznej czekolady (chocolate
chips) lub
mlecznej czekolady drobno posiekanejWykonanie:
Masło utrzyj z obydwoma
cukrami na jasną, napowietrzoną masę. Dodaj ekstrakt z
wanilii po czym wbijaj pojedynczo
jajka, ucierając dokładnie po każdym.Do masy
maślanej wsyp
mąkę oraz
sodę i zmiksuj do połączenia składników. Na koniec wmieszaj posiekaną
czekoladę.Z masy rób spore kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając spore odstępy, by
ciasteczka się nie zlały. Możesz też do formowania
ciastek użyć łyżki do
lodów i zrobić kilka mega dużych
ciastek :)
Ciasteczka piecz w temperaturze 170°C przez około 15 minut lub do momentu gdy wyrosną, nabiorą złocistego koloru i lekko popękają, ale wciąż będą miękkie w dotyku (stwardnieją, gdy wystygną). Przełóż delikatnie na kratkę i wystudź.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)