ßßß Cookit - przepis na Na koniec wsyp czekoladę oraz pistacje i jeszcze raz zmiksuj.

Na koniec wsyp czekoladę oraz pistacje i jeszcze raz zmiksuj.

nazwa

Wykonanie

Nie da się ukryć, że mam słabość do ciastek i ciasteczek :) Najbardziej lubię te duże, o nieregularnych kształtach, prawdziwie domowe ciacha z dodatkami takimi jak rodzynki, suszone owoce, kawałki czekolady… Idealne i do porannej kawy, i do kubka mleka wieczorem. Czego tu nie lubić?
Dziś mam dla Was podwójnie czekoladowe ciastka z dodatkiem moich ulubionych pistacji. Słodkie, chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące w środku; takie jak lubię :) Po prostu trzeba je zrobić.
Polecam :)
* przepis pochodzi z „1000 baking recipes”
Składniki na około 36 mniejszych lub 24 duże ciastka:
175g niesolonego masła, roztopionego
225g ciemnego brązowego cukru
100g drobnego cukru do wypieków (możecie dać połowę mniej, bo ciastka są dość słodkie)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 duże jajko i jedno żółtko
250g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
175g ciemnych czekoladowych groszków (dark chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady
175g niesolonych pistacji, posiekanych
Wykonanie:
Umieść roztopione masło oraz oba cukry w misce i miksuj, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj ekstrakt waniliowy, jajko oraz żółtko i zmiksuj dokładnie.
Wykładaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając spore odstępy, bo ciasteczka dość mocno rozlewają się na boki.
Piecz w temperaturze 170°C przez około 12 – 15 minut (w zależności od wielkości ciastek), aż się zarumienią i stężeją po bokach, ale wciąż będą miękkie na środku. Uważaj, by ich nie spiec, bo będą bardzo kruche (jeśli tak się stanie, możesz je zostawić nie przykryte na noc, co pomoże im zmięknąć).
Po upieczeniu zostaw na blasze przez 2 – 3 minuty, zanim przeniesiesz delikatnie na kratkę do studzenia.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/06/14/podwojnie-czekoladowe-ciasteczka-z-pistacjamidouble-chocolate-and-pistachio-cookies