Wykonanie

Nie da się ukryć, że mam słabość do
ciastek i
ciasteczek :) Najbardziej lubię te duże, o nieregularnych kształtach, prawdziwie domowe ciacha z dodatkami takimi jak
rodzynki,
suszone owoce, kawałki
czekolady… Idealne i do porannej
kawy, i do kubka
mleka wieczorem. Czego tu nie lubić?Dziś mam dla Was podwójnie
czekoladowe ciastka z dodatkiem moich ulubionych
pistacji. Słodkie, chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące w środku; takie jak lubię :) Po prostu trzeba je zrobić.Polecam :)* przepis pochodzi z „1000 baking recipes”Składniki na około 36 mniejszych lub 24 duże
ciastka:175g niesolonego
masła, roztopionego225g ciemnego
brązowego cukru100g drobnego
cukru do wypieków (możecie dać połowę mniej, bo
ciastka są dość słodkie)2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1 duże
jajko i jedno
żółtko250g
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody2 łyżki
kakao175g ciemnych
czekoladowych groszków (dark chocolate
chips) lub posiekanej
gorzkiej czekolady175g niesolonych
pistacji, posiekanychWykonanie:Umieść roztopione
masło oraz oba
cukry w misce i miksuj, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj ekstrakt
waniliowy,
jajko oraz
żółtko i zmiksuj dokładnie.Wykładaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając spore odstępy, bo
ciasteczka dość mocno rozlewają się na boki.Piecz w temperaturze 170°C przez około 12 – 15 minut (w zależności od wielkości
ciastek), aż się zarumienią i stężeją po bokach, ale wciąż będą miękkie na środku. Uważaj, by ich nie spiec, bo będą bardzo kruche (jeśli tak się stanie, możesz je zostawić nie przykryte na noc, co pomoże im zmięknąć).Po upieczeniu zostaw na blasze przez 2 – 3 minuty, zanim przeniesiesz delikatnie na kratkę do studzenia.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)