ßßß
Jeszcze z prezentów świątecznych :-). Na początku miały powstać chocolate chips cookies, ale ponieważ po porównaniu przepisów okazało się, że to nic innego, jak nasze pieguski, a te już wielokrotnie robiłam, dałam sobie spokój. Te okazały się strzałem w dziesiątkę ;-). Delikatnie chrupiące, ciągnące i intensywnie czekoladowe!Składniki na około 40 ciastek:125 g masła160 g drobnego brązowego cukru1 jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii185 g mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia35 g kakao85 g rodzynków95 g posiekanej mlecznej czekolady75 g posiekanej białej czekolady75 g posiekanej gorzkiej czekoladyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera utrzeć masło z cukrem i wanilią do otrzymania puszystej masy maślanej. Dodać jajko i dalej ucierać. Do masy dodać suche składniki i zmiksować do połączenia. Na końcu dodać rodzynki i posiekaną czekoladę, wymieszać.Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć łyżką. Między ciastkami zachować 5 cm odstępy, sporo się rozrosną na boki.Piec w temperaturze 170ºC przez około 10 minut. Chwilę poczekać przed zdjęciem z blaszki, będą bardzo miękkie. Potem studzić na kratce.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Everyday cakes & cookies'.