Wykonanie

Na blogu nadal
ciasteczkowo i
kokosowo. Jakoś ciągnie mnie do
ciastek. Chyba przez tymczasowe polepszenie pogody, która sprzyja spacerom i zabawie na świeżym powietrzu. To zaś zdecydowanie sprzyja słodkim przekąskom zajadanym na ławeczce w parku lub na placu zabaw ;)
Kokosowe pocałunki (Beijinhos de Coco) to
ciasteczka wywodzące się z Ameryki Łacińskiej. Podobne do popularnych kokosanek, ale zdecydowanie bardziej „podrasowane”. Chrupiące na zewnątrz, lekko ciągnące w środku, słodkie i bardzo
kokosowe. Pyszne!Polecam :)* przepis z „Baking. Beautiful baking recipes from around the world.”Składniki na około 24
ciasteczka:200g
wiórków kokosowych60g
mąki pszennej225g jasnego
brązowego cukru (najlepiej drobnego)4
żółtka1
białko2 łyżki
mleka kokosowego1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiDodatkowo:
białko do posmarowania
ciasteczekkandyzowane
wiśnie lub
czekoladowe groszki do dekoracjiWykonanie:Wszystkie składniki umieść w misie miksera i zmiksuj dokładnie. Z masy uformuj kulki wielkości niedużego
orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach.Każde
ciasteczko posmaruj odrobiną
białka.Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut, aż wierzch się zezłoci.Po wyjęciu z pieca pozostaw na minutę lub dwie na blaszce, po czym delikatnie (najlepiej za pomocą szpatułki) przenieś na kratkę do pieczenia. Udekoruj kawałkami kandyzowanych
wiśni.Smacznego :)