Wykonanie
« Warsztaty Lidl – Paweł MałeckiKruche ciasto z
rabarbarem i
żurawiną »Taką samą tartę przygotowywałam na warsztatach z Pawłem Małeckim . Posmakowała, musiałam ją zrobićZachęcam i Was. Wbrew pozorom, nie jest trudna, a efekt zachwyci każdego. Po rozkrojeniu, w środku jest soczyście zielona! Pięknie komponuje się z
truskawkami.Przed zrobieniem tarty przeczytajcie dokładnie przepis, aby zdobyć odpowiedni sprzęt (foremkę, spryskiwacz/pędzelek) 😉

Ciasto:– 120 g
szpinaku– sok z połowy
cytryny– 100 g
cukru– 1 małe opakowanie
cukru wanilinowego– 2
jajka– 60 ml
oleju– 50 g
masła– 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia– 200 g
mąki pszennej typu 450
Szpinak miksujemy z
sokiem z cytryny.
Jajka ubijamy z
cukrem i
cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy
olej oraz roztopione
masło (
masło musi być chłodne). Następnie dodajemy zmiksowany
szpinak oraz
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Foremkę smarujemy
masłem i oprószamy
mąką. Wylewamy ciasto na formę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni na około 30 minut (piekarnik bez termoobiegu).Ciasto najlepiej jest piec w foremce na tartę z podniesionym dnem (o, ja mam taką), aby móc na jej wierzch nałożyć
konfiturę oraz
owoce. Jeżeli nie posiadamy takiej formy, można upiec go w zwykłej, a ciasto przekroić na pół i przełożyć go
konfiturami – tylko tu nie ma gwarancji, że
owoce na wierzchu będą się trzymać… 😉Składniki na
konfiturę truskawkową:– około 300 g
truskawek– 100 g
cukru– sok z połowy
cytrynyNa suchą patelnię wrzucamy
truskawki i wsypujemy
cukier. Smażymy na średnim ogniu do momentu powstania
konfitury. Jeżeli jest zbyt słodka, doprawiamy
sokiem z cytryny.
Konfiturę nakładamy na ciasto.Dodatki:– około 300g
truskawek– garść
borówek– listki
mięty do ozdoby
Owoce układamy na tarcie posmarowanej
konfiturą, według swojego uznaniaWstawiamy całość do schłodzenia do lodówki.Jeżeli chcecie, aby
owoce na tarcie się błyszczały, musicie wykonać zabieg żelowania.Potrzebujecie:– 200 ml wrzątku– 10 g
żelatyny + 30 ml
wody–
sok z cytryny do smaku– 30 g
cukru– 1 łyżeczka
cukru wanilinowego– pędzelek bądź spryskiwacz
Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie dodajemy ją do wrzątku wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.Wystudzony i (żelujący) żel nakładamy na
owoce za pomocą pędzla lub spryskiwacza. Wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki, aby żel się utrwalił i ozdabiamy listkami
mięty.Jeżeli macie pytania, piszcie śmiało!




