ßßß Cookit - przepis na Tarta szpinakowo-truskawkowa

Tarta szpinakowo-truskawkowa

nazwa

Wykonanie

« Warsztaty Lidl – Paweł Małecki
Kruche ciasto z rabarbarem i żurawiną »
Taką samą tartę przygotowywałam na warsztatach z Pawłem Małeckim . Posmakowała, musiałam ją zrobić
Zachęcam i Was. Wbrew pozorom, nie jest trudna, a efekt zachwyci każdego. Po rozkrojeniu, w środku jest soczyście zielona! Pięknie komponuje się z truskawkami.
Przed zrobieniem tarty przeczytajcie dokładnie przepis, aby zdobyć odpowiedni sprzęt (foremkę, spryskiwacz/pędzelek) 😉
Ciasto:
– 120 g szpinaku
– sok z połowy cytryny
– 100 g cukru
– 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
– 2 jajka
– 60 ml oleju
– 50 g masła
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 200 g mąki pszennej typu 450
Szpinak miksujemy z sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy olej oraz roztopione masło (masło musi być chłodne). Następnie dodajemy zmiksowany szpinak oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Foremkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wylewamy ciasto na formę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni na około 30 minut (piekarnik bez termoobiegu).
Ciasto najlepiej jest piec w foremce na tartę z podniesionym dnem (o, ja mam taką), aby móc na jej wierzch nałożyć konfiturę oraz owoce. Jeżeli nie posiadamy takiej formy, można upiec go w zwykłej, a ciasto przekroić na pół i przełożyć go konfiturami – tylko tu nie ma gwarancji, że owoce na wierzchu będą się trzymać… 😉
Składniki na konfiturę truskawkową:
– około 300 g truskawek
– 100 g cukru
– sok z połowy cytryny
Na suchą patelnię wrzucamy truskawki i wsypujemy cukier. Smażymy na średnim ogniu do momentu powstania konfitury. Jeżeli jest zbyt słodka, doprawiamy sokiem z cytryny. Konfiturę nakładamy na ciasto.
Dodatki:
– około 300g truskawek
– garść borówek
– listki mięty do ozdoby
Owoce układamy na tarcie posmarowanej konfiturą, według swojego uznania
Wstawiamy całość do schłodzenia do lodówki.
Jeżeli chcecie, aby owoce na tarcie się błyszczały, musicie wykonać zabieg żelowania.
Potrzebujecie:
– 200 ml wrzątku
– 10 g żelatyny + 30 ml wody
sok z cytryny do smaku
– 30 g cukru
– 1 łyżeczka cukru wanilinowego
– pędzelek bądź spryskiwacz
Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie dodajemy ją do wrzątku wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzony i (żelujący) żel nakładamy na owoce za pomocą pędzla lub spryskiwacza. Wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki, aby żel się utrwalił i ozdabiamy listkami mięty.
Jeżeli macie pytania, piszcie śmiało!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2015/07/tarta-szpinakowo-truskawkowa