ßßß Cookit - przepis na Tarta szpinakowa z truskawkami

Tarta szpinakowa z truskawkami

nazwa

Wykonanie

czwartek, 16 Lipiec 2015, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Obiecany przepis na tartę z warsztatów Kuchni Lidla, które odbyły się 19 czerwca w warszawskim studiu Cook Up. Ostatnia chwila by ją przygotować, dopóki jeszcze w sklepach są truskawki. Jest naprawdę rewelacyjna, od samego mistrza Pawła Małeckiego. Delikatny, zielony biszkopt (bez obaw, nie smakuje jak szpinakowa pulpa), słodka konfitura i świeże truskawki. Jak dla mnie połączenie idealne
Składniki
Ciasto szpinakowe:
120 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony)
50 ml soku z cytryny
100 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
60 ml oleju
50 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej typu 450
Konfitura truskawkowa:
300 g truskawek świeżych lub mrożonych
100 g cukru
sok z cytryny do smaku
Żel:
200 ml wrzątku
10 g żelatyny + 30 ml wody
sok z cytryny do smaku
30 g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
300 g świeżych truskawek
listki mięty
Ciasto
Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowany szpinak oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Foremkę do tarty posmarować masłem i oprószyć mąką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termoobiegiem na 15-18 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do pieczenia do góry spodem, pozostawić do wystygnięcia.
Konfitura truskawkowa
300 g rozgniecionych truskawek świeżych lub mrożonych, 100 g cukru i sok z cytryny smażyć na patelni do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Żel
Żelatynę namoczyć w wodzie, a następnie dodać do wrzątku wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt szpinakowy posmarować konfiturą truskawkową. Na górze biszkoptu poukładać truskawki, wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Wystudzony żel nakładać na truskawki za pomocą pędzla lub spryskiwacza. Udekorować listkami mięty.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/tarta-szpinakowa-z-truskawkami