Wykonanie
czwartek, 16 Lipiec 2015, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Obiecany przepis na tartę z warsztatów Kuchni Lidla, które odbyły się 19 czerwca w warszawskim studiu Cook Up. Ostatnia chwila by ją przygotować, dopóki jeszcze w sklepach są
truskawki. Jest naprawdę rewelacyjna, od samego mistrza Pawła Małeckiego. Delikatny, zielony
biszkopt (bez obaw, nie smakuje jak szpinakowa pulpa), słodka
konfitura i świeże
truskawki. Jak dla mnie połączenie idealne

SkładnikiCiasto
szpinakowe:120 g pulpy ze
szpinaku (zmiksowany
szpinak świeży lub mrożony)50 ml
soku z cytryny100 g
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego2
jajka60 ml
oleju50 g
masła1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia200 g
mąki pszennej typu 450
Konfitura truskawkowa:300 g
truskawek świeżych lub mrożonych100 g
cukrusok z cytryny do smakuŻel:200 ml wrzątku10 g
żelatyny + 30 ml
wodysok z cytryny do smaku30 g
cukru1 łyżeczka
cukru wanilinowegoDodatkowo:300 g świeżych
truskaweklistki
miętyCiasto
Szpinak zmiksować z
sokiem z cytryny.
Jajka ubić z
cukrem i
cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać
olej oraz roztopione
masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowany
szpinak oraz
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Foremkę do tarty posmarować
masłem i oprószyć
mąką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termoobiegiem na 15-18 minut.Upieczone ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do pieczenia do góry
spodem, pozostawić do wystygnięcia.
Konfitura truskawkowa300 g rozgniecionych
truskawek świeżych lub mrożonych, 100 g
cukru i
sok z cytryny smażyć na patelni do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Żel
Żelatynę namoczyć w wodzie, a następnie dodać do wrzątku wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.Wystudzony
biszkopt szpinakowy posmarować
konfiturą truskawkową. Na górze
biszkoptu poukładać
truskawki, wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Wystudzony żel nakładać na
truskawki za pomocą pędzla lub spryskiwacza. Udekorować listkami
mięty.