ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Ciasto ucierane z truskawkami to kolejny prosty i szybki w wykonaniu wypiek z sezonowymi owocami. Dodatek soku z cytryny sprawia, że ciasto ma delikatny cytrynowy aromat. Masa przed pieczeniem jest bardzo gęsta, dzięki temu ułożone na górze truskawki nie wpadają do środka i pięknie dekorują wierzch ciasta po upieczeniu. Ciasto tradycyjnie jak większość ciast ucieranych pieczemy do tzw. suchego patyczka, gdyż czas pieczenia jest orientacyjny i zależy od użytej formy. Moje ciasto powstało w tortownicy o średnicy 21cm .
Składniki:
250g mąki pszennej
100g cukru
130g masła
3 jajka
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g truskawek
Wykonanie:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia
- jajka zmiksować z cukrem, wlać ostudzone masło, ponownie zmiksować
- dodać sok z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
- wszystko zmiksować do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji, ciasto będzie bardzo gęste
- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i rozprowadzić łyżką, by uzyskać równą warstwę
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki
- układać na cieście w lekkich odstępach częścią przekrojoną do góry, lekko wciskając w ciasto
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec 50-55 minut do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, studzić w temperaturze pokojowej, przechowywać pod przykryciem
Ciasto ucierane z truskawkami smakuje wybornie i ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem drugiego kawałka. Mimo bardzo gęstej konsystencji przed upieczeniem, ładnie wyrasta, jest puszyste i wilgotne w środku.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/06/ciasto-ucierane-z-truskawkami.html