ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Na blogu jest już kilka przepisów na ciasta ucierane, a ja cały czas wyszukuję następne. Jak dla nas nie może być sezonu truskawkowego bez ucierańca. Tym razem postanowiłam wykorzystać przepis Bereniki . Ciasto wyszło przepyszne. Mięciutkie, delikatne. Polecam z całego serca.
Składniki:
250 g mąki pszennej
100 g cukru
130 g masła
3 jajka
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g truskawek
Wykonanie:
Tortownicę (21 - 24 cm) wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masło roztopić i przestudzić. Jajka utrzeć do białości z cukrem. Następnie dodać przestudzone masło i przez chwilę razem ucierać. Dodać sok z cytryny oraz mąkę z proszkiem. Składniki ucierać, aż powstanie jednolita masa (nie trwa to długo). Gotowe ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Umyte i odszypułkowane truskawki przekroić na pół. Położyć na wierzchu ciasta, przekrojoną stroną do góry. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50 - 55 minut (do suchego patyczka). Przestudzić w formie przez kilka - kilkanaście minut, a następnie wyjąć na kratkę. Można posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/06/Ciasto-ucierane-z-truskawkami.html