Wykonanie
Mówią, że robota nie zając i nie ucieka, mi jednak ostatnio uciekała i to bardzo szybko. W związku z tym musiałam mocno zmobilizować siły i pozamykać wszystkie sprawy, które już zbyt długo plątały mi się po głowie. Po całym tym szaleństwie, stęskniona za pysznym domowym jedzonkiem,
mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że to jednak fajne uczucie, kiedy nareszcie ma się coś „z głowy”. Polecam każdemu, tak samo jak dzisiejszy przepis na warkocz z
brokułami,
kurczakiem i
żółtym serem. U nas załapał się głównie na obiad, ale wystarczyło go jeszcze na lekkie śniadanie następnego dnia. I mimo, że wygląda na dość skomplikowane ustrojstwo, w rzeczywistości jest bardzo prosty do przygotowania. Zresztą, przekonajcie się sami.Co nam będzie potrzebne:– 1 opakowanie
ciasta francuskiego– 1 średniej wielkości
filet z kurczaka– 1 główka
brokuła– kawałek startego
żółtego sera (ilość całkowicie zależy od Was, ja zawsze sypię dosyć sporo)– 1
jajko do posmarowaniaPrzygotowanie:
brokuły myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy – jeśli macie taką możliwość ugotujcie je na parze, a jeśli nie wrzućcie je na ok. 5-7 min. do osolonej gotującej się
wody (uwaga, żeby nie rozgotować), po czym odcedźcie i zlejcie zimną
wodą, żeby przestały się gotować
kurczaka myjemy, czyścimy z farfocli, kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na złoty kolor (ważne, żeby wyparowała cała
woda, która pewnie zbierze się na patelni), pod koniec smażenia dodajemy ok. 1/4 łyżeczki
soli, szczyptę
oregano i świeżo mielonego
pieprzu na stolnicy lub blacie rozkładamy
ciasto francuskie (nie wyrzucajcie pergaminu, w który zawinięte jest ciasto, posłuży za papier do pieczenia) na środek ciasta wykładamy farsz, zostawiając po bokach miejsce na wycięcie pasków do składania, posypujemy wierzch
startym serem, po obu stronach farszu nacinamy ciasto w cienkie paski (ważne, żeby po jednej i drugiej stronie była taka sama ilość nacięć i żeby paski były mniej więcej tej samej grubości), a następnie składamy warkocz nakładając paski jeden na drugi, naprzemiennie z jednej i drugiej strony
złożony warkocz smarujemy roztrzepanym
jajkiem i pieczemy ok 10-12 min w temp. 225ºC (czas może się różnić w zależności od piekarnika, dlatego pilnujcie, żeby się nie przypaliło)Smacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments