ßßß Cookit - przepis na Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

nazwa

Wykonanie

Cukinia faszerowana to propozycja dania z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Wydrążone cukinie nadziane mięsem mielonym z dodatkiem marchwi i pieczarek stanowią idealną kompozycję na ciepłą kolację lub bardziej wytwornie – na letnie przyjęcie. Danie to zachwyci każdego smakosza cukinii a miło zaskoczy tych, którzy za nią nie przepadają.
4 małe cukinie
40 dag mięsa mielonego dowolnego – u mnie mielona łopatka
1 duża cebula
1 duża marchew
5 sztuk pieczarek
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
10 dag żółtego sera
1 jajo
sól, pieprz
czosnek granulowany
Na 1 łyżce oliwy zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę.
Do cebulki dodać mięso mielone i dusić około 15 minut.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do mięsa.
Na osobnej patelni poddusić na 1 łyżce oliwy pokrojone w plasterki pieczarki.
Pieczarki dodać do mięsa, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
Cukinie przekroić na połówki w poprzek lub tak jak w moim przypadku odciąć kapelusiki i wydrążyć miąższ, pokroić go w kostkę, dodać do mięsa.
Poddusić wszystko jeszcze 10 minut.
Odstawić do ostudzenia.
Do przestudzonego mięsa wbić jajko i zetrzeć około 5 dag żółtego sera.
Wszystko razem wymieszać i nadziewać wydrążone cukinie.
Na wierzch każdej cukinii zetrzeć żółty ser i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 0 C na 15 minut.
Podawać gorące
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/cukinia-faszerowana