Cukinia faszerowana to propozycja dania z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Wydrążone cukinie nadziane mięsem mielonym z dodatkiem marchwi i pieczarek stanowią idealną kompozycję na ciepłą kolację lub bardziej wytwornie – na letnie przyjęcie. Danie to zachwyci każdego smakosza cukinii a miło zaskoczy tych, którzy za nią nie przepadają.4 małe cukinie40 dag mięsa mielonego dowolnego – u mnie mielona łopatka1 duża cebula1 duża marchew5 sztuk pieczarek2 łyżeczki koncentratu pomidorowego10 dag żółtego sera1 jajosól, pieprzczosnek granulowanyNa 1 łyżce oliwy zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę.Do cebulki dodać mięso mielone i dusić około 15 minut.Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do mięsa.Na osobnej patelni poddusić na 1 łyżce oliwy pokrojone w plasterki pieczarki.Pieczarki dodać do mięsa, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem.Cukinie przekroić na połówki w poprzek lub tak jak w moim przypadku odciąć kapelusiki i wydrążyć miąższ, pokroić go w kostkę, dodać do mięsa.Poddusić wszystko jeszcze 10 minut.Odstawić do ostudzenia.Do przestudzonego mięsa wbić jajko i zetrzeć około 5 dag żółtego sera.Wszystko razem wymieszać i nadziewać wydrążone cukinie.Na wierzch każdej cukinii zetrzeć żółty ser i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 0 C na 15 minut.Podawać gorąceSmacznego!!