ßßß Cookit - przepis na Gulasz z karkówki

Gulasz z karkówki

nazwa

Wykonanie

Dziś sycący obiad w postaci gulaszu z karkówki. Pierwszy raz przyrządzałam go z tego typu mięsa i żałuję, że nie robiłam tego wcześniej. Duszone w sosie z pieczarkami i warzywami mięso jest mięciutkie i soczyste, wprost idealne do tej jesienno-zimowej potrawy. Przed duszeniem zamarynowałam je w przyprawach, których używam do karkówki w keczupie - dodają one wiele aromatu końcowemu daniu. Gulasz jest najlepszy z ziemniaczanym puree. Smacznego:)
Polecam też inne moje gulasze i potrawki.
ok. 900 g karkówki,
250-300 g pieczarek,
dwie marchewki,
pietruszka,
ćwierć selera korzeniowego
ok. 2 szklanek wody lub bulionu jarzynowy (płynu ma być tyle, by delikatnie zakryło mięso),
1-2 łyżki mąki na marynatę:
duża cebula,
3 duże ząbki czosnku (starte),
4-5 łyżek octu balsamicznego,
4 łyżeczki majeranku,
po 2-3 łyżeczki mielonej kolendry i rozmarynu,
łyżeczka ostrej papryki (lub więcej),
2-3 ziarenka ziela angielskiego (rozgniecione w moździerzu)
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania gotowej potrawy
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i pozbawić zbędnego tłuszczu. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie pokryć nią mięso i odstawić na godzinę. Po tym czasie zrumienić karkówkę na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucić pokrojone w kostkę warzywa oraz plasterki pieczarek. Po 5-10 minutach dodać mięso, zalać całość wodą lub bulionem i dusić wszystko na małym ogniu około 45 minut (do miękkości mięsa) co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest rzadki, pod koniec duszenia należy zagęścić go mąką rozmieszaną z małą ilością wody (ew. śmietanki). Gotowe danie posypać natką pietruszki, podawać z puree.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/11/gulasz-z-karkowki.html