Wykonanie

Dziś sycący obiad w postaci gulaszu z
karkówki. Pierwszy raz przyrządzałam go z tego typu
mięsa i żałuję, że nie robiłam tego wcześniej. Duszone w sosie z
pieczarkami i warzywami
mięso jest mięciutkie i soczyste, wprost idealne do tej jesienno-zimowej potrawy. Przed duszeniem zamarynowałam je w przyprawach, których używam do
karkówki w
keczupie - dodają one wiele aromatu końcowemu daniu. Gulasz jest najlepszy z ziemniaczanym puree. Smacznego:)Polecam też inne moje gulasze i potrawki.ok. 900 g
karkówki,250-300 g
pieczarek,dwie
marchewki,
pietruszka,ćwierć
selera korzeniowegook. 2 szklanek
wody lub
bulionu jarzynowy (płynu ma być tyle, by delikatnie zakryło
mięso),1-2 łyżki
mąki na marynatę:duża
cebula,3 duże ząbki
czosnku (starte),4-5 łyżek
octu balsamicznego,4 łyżeczki
majeranku,po 2-3 łyżeczki mielonej
kolendry i
rozmarynu,łyżeczka
ostrej papryki (lub więcej),2-3 ziarenka
ziela angielskiego (rozgniecione w moździerzu)
sól,
pieprznatka pietruszki do posypania gotowej potrawy
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i pozbawić zbędnego tłuszczu. Doprawić
solą i
pieprzem.
Cebulę pokroić w piórka, połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie pokryć nią
mięso i odstawić na godzinę. Po tym czasie zrumienić
karkówkę na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po smażeniu
mięsa wrzucić pokrojone w kostkę warzywa oraz plasterki
pieczarek. Po 5-10 minutach dodać
mięso, zalać całość
wodą lub
bulionem i dusić wszystko na małym ogniu około 45 minut (do miękkości
mięsa) co jakiś czas mieszając. Jeśli
sos jest rzadki, pod koniec duszenia należy zagęścić go
mąką rozmieszaną z małą ilością
wody (ew.
śmietanki). Gotowe danie posypać
natką pietruszki, podawać z puree.