Wykonanie
Pieczeń wieprzowa1 kg.
mięsa wieprzowego (
karkówka, biodrówka lub
łopatka)500 g.
pieczarek1 duża
cebula2 łyżki ciemnego
sosu sojowego2 łyżki
oleju (np.
ryżowego)3
liście laurowe1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu1 łyżka naszej
przyprawy do mięsa i drobiu (przepis tutaj ) lub inne ulubionej1/2 szkl.
bulionu (może być np.
grzybowy z kostki)1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej (opcjonalnie do zagęszczenia sosu)
olej do smażenia
Mięso umyć, posypać
przyprawą (
PRZYPRAWA DO MIĘSA I DROBIU H.I.T .) , dokładnie posmarować
sosem sojowym, a nastepnie
olejem. Włożyć do lodówki w przykrytym naczyniu na kilka godzin lub na całą noc.
Obsmażyć
mięso dokładnie z każdej strony na rozgrzanym
oleju.
Pieczarki obrać, pokroić na grube plastry i przysmażyć na złoto.
Cebulę pokroić w dużą kostkę i udusić nie rumieniąc.
Mięso ,
pieczarki i
cebulę włożyć do żeliwnego lub żaroodpornego naczynia , dodać
liście laurowe,
bulion , posypać grubo mielonym lub utłuczonym w moździerzu
pieprzem . Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem . Piec ok. 1 godz. Jeśli
mięsa jest więcej , piec 1 godz na każdy kilogram
mięsa. Po upieczeniu sos można zagęścić
mąką ziemniaczaną ( 1 płaska łyżeczka
mąki na 1/s szkl. zimnej
wody).
Mąkę wymieszać z
wodą , dodać do
mięsa, wymieszać chwilę gotować do zgęstnienia sosu.