Wykonanie
Za przygotowanie tej pizzy zabierałam się już od niedzieli. Wszystkie potrzebne składniki cierpliwie czekały w lodówceZ powodu braku wymówek dzisiejszy dzień był idealny, aby zaserwować pizzę na obiadokolacjęPrzepis znalazłam w necie i zmodyfikowałam na potrzeby mojej rodziny.Składniki do ciasta:250 g
mąki pszennej150 ml ciepłej
wody15 g
drożdży (świeżych)1 stołowa łyżka
oliwyłyżeczka
solipół łyżeczki
cukrułyżeczka
suszonego oreganoszczypta suszonej
bazyliiSos pomidorowy:2 duże dojrzałe
pomidory2 łyżki
wodyłyżka
oliwy2 ząbki
czosnkuoreganopieprzcukierbazyliaPozostałe:1
mozzarella3
świeże pieczarki6 plastrów
szynki parmeńskiejczarne oliwkipomidorki koktajlowe
rukolaPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Rozpuszczamy
drożdże w wodzie z dodatkiem
cukru i 3 łyżek
mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Przesiewamy pozostałą
mąkę mieszając ją z
solą,
bazylią i
oregano. Wlewamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.W tym czasie zaparzamy
pomidory i obieramy ze skórki. Kroimy je w kostkę i wrzucamy do rozgrzanego garnka z
wodą. Ucieramy do momentu uzyskania w miarę jednolitej, pomidorowej konsystencji. Doprawiamy do smaku
oregano,
bazylią i wyciśniętym
czosnkiem. Na końcu dodajemy
oliwę i jeszcze przez chwilę mieszamy.Wyrośnięte ciasto obsypujemy
mąką i równomiernie rozkładamy na wysmarowanej
oliwą blaszce. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia i smarujemy przygotowanym
sosem pomidorowym. Kroimy w cienkie plastry
pieczarki i rozkładamy na spodzie pizzy. Dokładamy 2 plastry
szynki parmeńskiej pociętej na kawałki oraz pokrojone
pomidorki koktajlowe.Pizzę pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 250 st. C. Po wyjęciu dokładamy pozostałą
szynkę parmeńska,
pomidorki,
oliwki i całość posypujemy
rukolą.Pizza jest smaczna i szybko znika z talerzaSmacznego
Brak powiązanych wpisów.