Wykonanie
Składniki (na 2 formy) :750 g
mąki pełnoziarnistej500 ml ciepłej
wody40 dag świeżych
drożdżyłyżeczka
cukru2 łyżeczki
soli100g pestek
słonecznika100g pestek syni3 łyżki
siemienia lnianego4 łyżki
otrębów owsianych4 łyżki
płatków owsianychPrzygotowanie :Przygotowujemy rozczyn z
drożdży 1/3 szklanki ciepłej
wody, łyżeczki
cukru i łyżeczki
mąki – mieszamy do połączenia składników i odstawiamy dowyrośnięcia na ok. 15 minut.
Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki (zostawiamy trochę
otrębów) i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w naczyniu przykrytym ściereczką lub foilą w ciepłe miejsce .(do podwojenia objętości ok. 40-60minut). Następnie formujemy z ciasta 2 części i przekładamy do foremek wysmarowanych
masłem i wysypanych
mąką(lub
otrębami) popypujemy z wierzchu ziarnami lub
otrębami i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 15minut a następnie do piekarnika nagrzanego do 220C
naok. 30 minut. Smacznego
Powiązane wpisy:Pizza od podstawRustykalna
tarta z
jabłkamiNawigacja po wpisach← Wstecz Dalej →Copyright 1996-2016 Grupa
Onet.pl S.A. Wszystkie serwisy Polityka prywatności