ßßß Cookit - przepis na Domowy chleb pełnoziarnisty |

Domowy chleb pełnoziarnisty |

nazwa

Wykonanie

Składniki (na 2 formy) :
750 g mąki pełnoziarnistej
500 ml ciepłej wody
40 dag świeżych drożdży
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
100g pestek słonecznika
100g pestek syni
3 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki otrębów owsianych
4 łyżki płatków owsianych
Przygotowanie :
Przygotowujemy rozczyn z drożdży 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki – mieszamy do połączenia składników i odstawiamy dowyrośnięcia na ok. 15 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki (zostawiamy trochę otrębów) i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w naczyniu przykrytym ściereczką lub foilą w ciepłe miejsce .(do podwojenia objętości ok. 40-60minut). Następnie formujemy z ciasta 2 części i przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką(lub otrębami) popypujemy z wierzchu ziarnami lub otrębami i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 15minut a następnie do piekarnika nagrzanego do 220C naok. 30 minut. Smacznego
Powiązane wpisy:
Pizza od podstaw
Rustykalna tarta z jabłkami
Nawigacja po wpisach
← Wstecz Dalej →
Copyright 1996-2016 Grupa Onet.pl S.A. Wszystkie serwisy Polityka prywatności
Źródło:http://poprostugotuje.blog.pl/2014/01/23/domowy-chleb-pelnoziarnisty