Wykonanie
Czy Wy też macie jakieś specjalne kulinarne zachcianki kiedy wracacie z wakacji? Ja zawsze mam! Zwykle proszę moją mamę żeby zrobiła nam typowy śląski obiad- za którym normalnie nie przepadam. A teraz.. jaka była moja pierwsza zachcianka po podróży? Cóż... jeszcze na lotnisku zadzwoniłam do babci i poprosiłam żeby zrobiła mi zimne nóżki z
kurczaka. Drugą rzeczą była chęć zjedzenia dobrego
chleba. O ile zimne nóżki są poza moim zasięgiem to
chleb postanowiłam upiec sobie sama. Jest naprawdę prosty, szybki i smaczny. Dodałam do niego
mąkę pszenną ale najlepiej jest dodać pół na pół
mąkę pszenną i
mąkę graham lub żytnią.
Składniki:50 g
drożdży8 łyżek
płatków owsianychłyżka
soliłyżka
cukru1 kg
mąki (np. pół kg pszennej i pól kg żytniej lub kg chlebowej)ziarna:
słonecznik,
żurawina,
siemię lniane itp1 l letniej
wodyWykonanie:
Drożdże,
płatki,
sól i
cukier zalej litrem letniej
wody. Wymieszaj i odstaw na 30 minut. Następnie dodaj
mąkę. Wymieszaj i dodaj ziarna. Wyrabiaj aż wszystko dobrze się połączy. Przełóż do foremek wysmarowanych
masłem lub wyłożonych papierem do pieczenia. Odstaw na 30 minut. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz ok 45 minut aż
chleb będzie rumiany i upieczony.Smacznego!