Wykonanie
Bardzo prosty i smaczny chlebek, a przede wszystkim bardzo szybki. Moja Julcia oczywiście wyjmowała wszystkie pestki, ale resztę z przyjemnością zjadła. Ja najbardziej lubię taki świeżo upieczony, jeszcze ciepły posmarowany grubo
masłem no i oczywiście musi być piętka.Składniki:1 kg
mąki2 łyżki
drożdży suchych granulowanych3 i 1/2 szklanki bardzo ciepłej
wody2 szklanki
płatków owsianych2 łyżki
cukru1 łyżka
soli1 szklanka
maku1 szklanka pestek dyni1 szklanka pestek
słonecznikaMąkę mieszamy z
drożdżami.
Do wymieszanej
mąki dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto(ja użyłam robota ale ciasto można również wyrobić ręcznie).
Wyrobione ciasto(lekko klejące) odstawiamy na 5 minut aby trochę podrosło. Po 5 minutach jeszcze raz dokładnie mieszamy ciasto i znowu odkładamy je na 5 minut.
Po kolejnych 5 minutach ciasto dokładnie mieszamy i wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Blaszkę z
ciastem odstawiamy( przykryte ściereczką) do wyrośnięcia.
Po mniej więcej godzinie lekko podrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy chlebek przez około 60 minut.
Po upieczeniu chlebek wyjmujemy z blaszki najlepiej na ruszt. Smacznego !!!