ßßß Cookit - przepis na Chleb graham z otrębami gryczanymi i płatkami owsianymi na zakwasie

Chleb graham z otrębami gryczanymi i płatkami owsianymi na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Przepis na kolejny chleb na zakwasie - tym razem ze sporym dodatkiem otrąb gryczanych, jednak w ogóle nie wyczuwalnych. Jeśli lubicie, polecam dodać dodać odrobinę czarnuszki, która idealnie pasuje do tego chleba.
Składniki na 1 małą keksówkę (20 cm):
225 g mąki graham (typ 1850)
100 g otrąb gryczanych
100 g zmielonych płatków owsianych
1/2 łyżeczki cukru
1 i 1/4 łyżeczki soli
4 łyżki ziaren (u mnie słonecznik, siemię lniane i czarnuszka)
2 łyżki zakwasu
325 ml letniej wody
1. Zakwas wyjąć z lodówki. Jak zakwas się ociepli (po ok. 2 godzinach) dodać 50g dowolnej mąki i 50ml letniej wody, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.
2. Do miski wrzucić wszystkie suche składniki i wymieszać. Dolać letnią wodę oraz zakwas (pozostałą cześć zakwasu schować do lodówki, w niezbyt szczelnie zamkniętym słoiku).
3. Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do keksówki (silikonowej lub metalowej - posmarowanej tłuszczem i podsypanej otrębami).
4. Zwilżyć wierzch ciasta mokrą ręką i posypać mieszanką ziaren. Zostawić
do wyrośnięcia na 10-12 godzin (można krócej)przykryte ściereczką.
5. Przed pieczeniem ponownie zwilżyć wierzch ciasta mokrą ręką. Piec na dolnej półce piekarnika rozgrzanego do 200 'C przez 55-60 minut (jeśli wierzch zacznie się zarumieniać, przykryć folią aluminiową).
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/04/chleb-graham-z-otrebami-gryczanymi-i.html