Wykonanie
Przepis na kolejny
chleb na zakwasie - tym razem ze sporym dodatkiem
otrąb gryczanych, jednak w ogóle nie wyczuwalnych. Jeśli lubicie, polecam dodać dodać odrobinę
czarnuszki, która idealnie pasuje do tego
chleba.Składniki na 1 małą keksówkę (20 cm):225 g
mąki graham (typ 1850)100 g
otrąb gryczanych100 g zmielonych
płatków owsianych1/2 łyżeczki
cukru1 i 1/4 łyżeczki
soli4 łyżki ziaren (u mnie
słonecznik,
siemię lniane i
czarnuszka)2 łyżki zakwasu325 ml letniej
wody1. Zakwas wyjąć z lodówki. Jak zakwas się ociepli (po ok. 2 godzinach) dodać 50g dowolnej
mąki i 50ml letniej
wody, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.2. Do miski wrzucić wszystkie suche składniki i wymieszać. Dolać letnią
wodę oraz zakwas (pozostałą cześć zakwasu schować do lodówki, w niezbyt szczelnie zamkniętym słoiku).3. Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do keksówki (silikonowej lub metalowej - posmarowanej tłuszczem i podsypanej
otrębami).4. Zwilżyć wierzch ciasta mokrą ręką i posypać mieszanką ziaren. Zostawićdo wyrośnięcia na 10-12 godzin (można krócej)przykryte ściereczką.5. Przed pieczeniem ponownie zwilżyć wierzch ciasta mokrą ręką. Piec na dolnej półce piekarnika rozgrzanego do 200 'C przez 55-60 minut (jeśli wierzch zacznie się zarumieniać, przykryć folią aluminiową).