ßßß Cookit - przepis na Chleb gryczano - żytni na zakwasie

Chleb gryczano - żytni na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Tym razem przepis na chleb ze sporym dodatkiem mąki gryczanej, która sprawia, że chleb jest lekko kwaśny w smaku i wyczuwalny jest w nim posmak gryki. Polecam do niego dodać dodać czarnuszkę, mak i cebulkę suszoną, aby odrobinę to zmienić.
Jeśli komuś woli tradycyjny smak chleba, polecam przepis np. na chleb pszenno-żytni na zakwasie
czy żytni na zakwasie .
Składniki na 2 małe keksówki (20 cm):
500 g mąki gryczanej
250 g mąki żytniej (typ 720)
770 ml letniej wody
2,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3-4 łyżki zakwasu (u mnie pszenno-żytni)
1/2 szklanki różnych ziaren (np. słonecznik, czarnuszka, mak, siemię lniane)
1/2 szklanki otrąb
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
Zakwas wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej przed pieczeniem.
Wszystkie składniki ciasta, łącznie z zakwasem wyrobić (z wyjątkiem ziaren, otrąb i płatków).
Ciasto odstawić na dwie godziny w ciepłe miejsce.
Odłożyć kilka łyżek ciasta na zakwas do wyparzonego wcześniej słoika.
Do reszty ciasta dodać pozostałe dodatki, wymieszać i przełożyć do keksówek posmarowanych tłuszczem oraz podsypanych otrębami (lub do silikonowych keksówek).
Zwilżyć wierzch ciasta mokrą ręką i posypać ziarnami. Zostawić na 10-12 godzin przykryte ściereczką.
Piec na dolnej półce piekarnika rozgrzanego do 200 'C przez ok. 55-60 minut.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/12/chleb-gryczany-na-zakwasie.html