Wykonanie
Tym razem przepis na
chleb ze sporym dodatkiem
mąki gryczanej, która sprawia, że
chleb jest lekko kwaśny w smaku i wyczuwalny jest w nim posmak gryki. Polecam do niego dodać dodać
czarnuszkę,
mak i
cebulkę suszoną, aby odrobinę to zmienić.Jeśli komuś woli tradycyjny smak
chleba, polecam przepis np. na
chleb pszenno-żytni na zakwasieczy żytni na zakwasie .Składniki na 2 małe keksówki (20 cm):500 g
mąki gryczanej250 g
mąki żytniej (typ 720)770 ml letniej
wody2,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru3-4 łyżki zakwasu (u mnie pszenno-żytni)1/2 szklanki różnych ziaren (np.
słonecznik,
czarnuszka,
mak,
siemię lniane)1/2 szklanki
otrąb1/2 szklanki
płatków owsianych górskichZakwas wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej przed pieczeniem.Wszystkie składniki ciasta, łącznie z zakwasem wyrobić (z wyjątkiem ziaren,
otrąb i
płatków).Ciasto odstawić na dwie godziny w ciepłe miejsce.Odłożyć kilka łyżek ciasta na zakwas do wyparzonego wcześniej słoika.Do reszty ciasta dodać pozostałe dodatki, wymieszać i przełożyć do keksówek posmarowanych tłuszczem oraz podsypanych
otrębami (lub do silikonowych keksówek).Zwilżyć wierzch ciasta mokrą ręką i posypać ziarnami. Zostawić na 10-12 godzin przykryte ściereczką.Piec na dolnej półce piekarnika rozgrzanego do 200 'C przez ok. 55-60 minut.