ßßß Cookit - przepis na Francuska zupa cebulowa z grzanką |

Francuska zupa cebulowa z grzanką |

nazwa

Wykonanie

Jest to jedna z moich ulubionych zup i robię ją dosyć często. Można ją podawać w tradycyjnej formie ( tak jak u mnie na zdjęciu) lub zabielić i zmiksowac na krem, wtedy podajemy z grzankami posypanymi serem. Zeby osiągnąć pożądany smak trzeba w odpowiedni sposób skarmelizować cebulę, zajmuje to wiecej czasu ale dla takiego efektu warto dłużej poczekać
Składniki :
bulion (najlepiej drobiowo- warzywny) – 5l
5 dużych cebul
masło – 1 łyżka
wino białe wytrawne – pół szklanki
tymianek
pieprz
sól
grzanki z białego pieczywa z serem żółtym
Przygotowanie :
Przygotoać wczesniej zrobiony bulion z kurczaka z warzywami, odcedzić. Cebule pokroić na pół i następnie w plasterki ( średniej grubości). Na patelni rozgrzać na małym ogniu masło i zeszklić cebule tak , aby tylko trochę zmiękła. Dolać wino , chwilę odparować i zamknąć pokrywę patelni. Dusić 10 -15 minut pod przykryciem. Zwiększyć moc kuchenki, posypać rozmiękniętą cebulę łyżeczką cukru i smażyć kolejne 10-15 minut do uzyskania brązowo-złotego koloru. Dodajemy cebulę i tymianek do bulionu, doprawiamy solą pieprzem i gotujemy ok. 15 minut ( zagęszczamy 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej rozpuszczonymi w zimnej wodzie jeśli jest taka potrzeba). Podajemy z grzanką ułożoną na zupie.
Powiązane wpisy:
Gulasz z kurczakiem i warzywami na makaronie pełnoziarnistym
Paella z kurczakiem i warzywami
Makaron a’la carbonara
Pierogi z białym serem, kaszą gryczaną i miętą
Źródło:http://poprostugotuje.blog.pl/2014/01/22/francuska-zupa-cebulowa-z-grzanka