ßßß Cookit - przepis na Chilli Con Carne

Chilli Con Carne

nazwa

Wykonanie

Danie kuchni amerykańskiej, powinno być pikantne, można podawać je z tortillą, ryżem, sosem guacamole (przepis już wkrótce na blogu). Dzięki kuminowi (lub kminowi rzymskiemu, nie mylić z kminkiem bo to całkiem inna przyprawa) danie jest bardzo aromatyczne i jeżeli jest dobrze doprawione – przepyszne.
500g mięsa wołowego mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka papryczki chilli
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka cukru
pół puszki pomidorów bez skórki (najlepiej od razu pokrojonych w kostkę)
pół puszki kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
łyżeczka oliwy extra virgin
Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek również siekamy na drobno. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę, zrumieniamy, dodajemy czosnek i delikatnie podgrzewamy. Na małej, suchej, rozgrzanej patelni wysypujemy chilli, kumin i oregano. Podgrzewamy przyprawy (pomoże to w wydobyciu aromatu). Do cebuli powoli dodajemy mięso, obsmażając je dokładnie. Kiedy mięso się zrumieni dodajemy pomidory i podgrzane przyprawy. Dusimy kilka minut. dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i cukier, dusimy ok 15 min. Po tym czasie możemy dodać kukurydzę i fasolę. Podduszamy 10 min. Danie podajemy z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
Powiązane wpisy:
Ratatouille po mojemu
Roladki wołowe z pieczarkami i czosnkiem
Kurczak w sosie koperkowym
A’la paella z brązowym ryżem i owocami morza
Źródło:http://poemat-smaku.blog.pl/2015/05/01/chilli-con-carne