Wykonanie
Danie kuchni amerykańskiej, powinno być pikantne, można podawać je z tortillą,
ryżem, sosem guacamole (przepis już wkrótce na blogu). Dzięki kuminowi (lub kminowi rzymskiemu, nie mylić z
kminkiem bo to całkiem inna
przyprawa) danie jest bardzo aromatyczne i jeżeli jest dobrze doprawione – przepyszne.500g
mięsa wołowego mielonego1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka
papryczki chilli1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
cukrupół puszki
pomidorów bez skórki (najlepiej od razu pokrojonych w kostkę)pół puszki
kukurydzypuszka
czerwonej fasoli3
papryki (czerwona, żółta, zielona)łyżeczka
oliwy extra virgin
Cebulę siekamy w drobną kostkę,
czosnek również siekamy na drobno. Na dużej patelni podgrzewamy
oliwę, wrzucamy
cebulkę, zrumieniamy, dodajemy
czosnek i delikatnie podgrzewamy. Na małej, suchej, rozgrzanej patelni wysypujemy
chilli, kumin i
oregano. Podgrzewamy
przyprawy (pomoże to w wydobyciu aromatu). Do
cebuli powoli dodajemy
mięso, obsmażając je dokładnie. Kiedy
mięso się zrumieni dodajemy
pomidory i podgrzane
przyprawy. Dusimy kilka minut. dodajemy pokrojoną w kostkę
paprykę i
cukier, dusimy ok 15 min. Po tym czasie możemy dodać
kukurydzę i
fasolę. Podduszamy 10 min. Danie podajemy z dowolnymi dodatkami.Smacznego!Powiązane wpisy:Ratatouille po mojemuRoladki wołowe z
pieczarkami i
czosnkiemKurczak w sosie
koperkowymA’la paella z
brązowym ryżem i
owocami morza