Wykonanie
TORTILLA Z
KURCZAKIEM I WARZYWAMIJuż od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia domowej tortilli - z zawartością moich ulubionych warzyw, a teraz gdy mam patelnię grillową jest ku temu doskonała okazja. Wybrałam proste, zdrowe składniki, które zawsze wyśmienicie komponują się z dobrze przyprawionym
kurczakiem.Zobaczcie co wyszło mi z tych moich kolorowych, zdrowych myśli!
SKŁADNIKI:2 pojedyncze
piersi z kurczaka,1 opakowanie tortilli pszennych ( 4 sztuki w opakowaniu),garść
pieczarek,100g
żółtego sera,garść mixu
sałat,1/2 puszki
kukurydzy,2 ząbki
czosnku,1/2 puszki
czerwonej fasoli,1 suszona
papryczka chilli,1
cebula,
przyprawy (wedle uznania):
oregano,
pieprz,
chilli mielone, kumin,
bazylia,
oliwa z oliwek,
przyprawa do kurczaka złocista Kamis,
WYKONANIE:Umyte, pokrojone w paski
piersi z kurczaka z dodatkiem
przyprawy złocistej Kamis podsmażamy na patelni.
Czerwoną fasolę rozgniatamy na pastę. Na patelni podsmażamy pokrojone
pieczarki,
cebulę,
chilli, i
kukurydzę. Smażymy na średnim ogniu tak, aby
pieczarki się zarumieniły. W następnej kolejności dodajemy do tej mieszanki
przyprawy - wedle uznania - ja dodałam te wyżej wymienione. Nadal na wolnym ogniu smażymy wszystko.
Potem dodajemy usmażonego
kurczaka, aby połączyły się smaki.Tortille przekładamy na talerz i podgrzewamy w mikrofalówce około pół minuty, aby później przy zawijaniu się nie połamały.Rozkładamy placki na blacie i po kolei smarujemy każdy pastą z
czerwonej fasoli. (następnym razem rezygnuje z tego dodatku - średnio mi to smakowało). Następnie smarujemy łyżką
śmietany 18% i posypujemy
startym serem żółty. Wykładamy każdy placek mixem
sałatowym, a na
sałatę farsz z
mięsem.Każdy placek składamy zawijając najpierw lewy a później prawy bok tortilli, następnie górny i dolny. Rozgrzewamy patelnię grillową i wykładamy na nią tortille spojeniem do dołu i dociskamy czymś ciężkim. ( inną patelnią na przykład). Przypiekamy.Można podawać z sosami np
czosnkowym bądź z
ketchupem.SMACZNEGO !!!