ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina a'la strogonow

Wieprzowina a'la strogonow

nazwa

Wykonanie

Różne formy rozgrzewających gulaszy ze słodką i ostrą papryką to to, co tygryski jesienią i zimą lubią najbardziej ;) Oprócz walorów smakowych mają też inne zalety - łatwo i szybko się je przygotowuje, a do tego pasują do nich świetnie np. kasze, dzięki czemu odpada np. obieranie ziemniaków. Jako dodatek idealnie sprawdzą się ogórki kiszone, więc nie trzeba też specjalnie głowić się nad surówką :)
Więc przyznaję bez bicia, są to potrawy idealne dla leniwych, a ponieważ ostatnimi czasy gotuję tylko na dwóch palnikach, to takie lenistwo jest opcją idealną ;) Czekam z niecierpliwością na dzień, w którym kuchenka rozmnoży mi się o dwa palniki i piekarnik. I wtedy upiekę pyszny sernik!
Składniki:
- 700 gramów wieprzowiny (np. łopatka, gulaszowe)
- smalec do smażenia
- 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 cebula
- 400 gramów pieczarek
- 2 szklanki wody lub bulionu, lub bulionu z kostki
- 3 - 4 ogórki kiszone
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 2 łyżki ketchupu chilli Winiary
- 2 czubate łyżeczki mąki + trochę mąki do oprószenia mięsa
Przygotowanie:
1. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki umyj, pokrój w półplasterki. Wieprzowinę pokrój w cienkie paseczki i posyp solą, pieprzem i odrobiną mąki.
2. Podsmaż cebulę na smalcu, gdy się zeszkli dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich woda. Przełóż do miseczki. Na patelni rozgrzej znowu smalec i porcjami podsmażaj wieprzowinę, tak aby z każdej strony się zrumieniła, ale nie dusiła się we własnym sosie. Podsmażone mięso przełóż do rondla z grubym dnem.
3. Zalej mięso wodą lub bulionem, dodaj słodką i ostrą paprykę, liście laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie i duś pod przykryciem aż mięso będzie prawie miękkie, dodaj pieczarki z cebulą.
4. Ogórki kiszone pokrój w paseczki, dodaj do gulaszu i duś jeszcze ok. 10 minut.
5. Wymieszaj dokładnie śmietanę, ketchup i dwie łyżeczki mąki w miseczce. Zahartuj mieszankę dodając po łyżce gorący sos, za każdym razem dokładnie mieszając. Wlej do gulaszu i gotuj jeszcze kilka minut.
6. Podawaj z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Jako dodatek świetnie sprawdzi się ogórek kiszony! Smacznego :)
Odwiedź też funpage:
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2015/12/wieprzowina-ala-strogonow.html