Wykonanie
Dzisiaj właśnie wybija 1500 wpis na blogu, który poświęcam przepisowi na ciasto, bo to pieczenie ciast w zasadzie sprawia mi najwięcej przyjemności. To od słodkiego przepisu rozpoczęło się moje blogowanie prawie 5 lat temu .Przepis na makowiec znajdziecie poniżej, ale pamiętajcie, że to nie jest tradycyjne ciasto, które znacie - to makowiec japoński, bardzo wilgotny z bogatym wnętrzem. Może w tym roku na święta przygotujecie taki makowiec?
200 g suchego
maku mielonego1,5 szklanki
mlekapół kostki 125 g
masła3/4 szklanki
cukru4
jajka4 łyżki
miodu lipowego100 g
kaszy mannypłaska łyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka ekstraktu
waniliowego2 garście
żurawinygarść
migdałów bez skórkigarść uprażonych
orzechów włoskichgarść
moreli500 g startych
jabłek +
sok z cytrynypolewa :2 łyżki
mleka4 łyżki
cukru2 łyżki
kakao50 g (1/4) kostki
margaryny+
bakalie,
skórka pomarańczowe,
cukrowe śnieżynki i gwiazdki
Mak zalać
mlekiem i gotować 20 minut aż napęcznieje i wchłonie cały płyn - jeśli po tym czasie nie będzie suchy to odparować
mleko do końca lub odcisnąć lekko, a następnie zostawić do ostudzenia.
Żurawinę,
morele,
rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
Jabłka obrać, zetrzeć na średnich oczkach i skropić
sokiem z cytryny aby nie ściemniały.W misie utrzeć
masło z
cukrem.Oddzielić
białka od
żółtek.
Żółtka po kolei ucierając dodawać do misy z
masłem i
cukrem.Dolać
miód, wsypać
mak - zmiksować.
Bakalie posiekać i razem z
jabłkami oraz ekstraktem dodać do masy, zmiksować.W innej misce ubić na sztywno
białka, a następnie delikatnie ręcznie wmieszać do masy.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
masłem i oprószyć
mąką.Wylać ciasto i piec godzinę w temp. 180 st.C.Po wystudzenia ciasta przygotować polewę wkładając wszystkie składniki do rondelka, podgrzewać aż całość się połączy ze sobą.Wylać polewę na wierzch ciasta i od razu ozdobić.