Wykonanie
Składniki:Ciasto3,5 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru2
jajka200 g
margaryny4 łyżeczki
miodu2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:3/4 l
mleka5 łyżek
kaszy manny5 łyżek
cukru200 g
masłaekstrakt
waniliowy lub
migdałowyPolewa:pół kostki
margarynypół szklanki
cukru1,5 łyżki
wody lub
mleka2 łyżki
kakaoWykonanie:CiastoZagniatamy ciasto kruche z podanych składników. Dzielimy na 4 części, każdą część ciasta dobrze wałkujemy, wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, i pieczemy na złoty kolor przez 15 minut w 180 stopniach.Krem
Mleko gotujemy, wsypujemy
kaszę i
cukier. Mieszamy, całość chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Ściągamy z ognia i studzimy.
Masło ucieramy (najlepiej mikserem) i łączymy z ugotowaną, przestudzoną masą , dodajemy ekstrakt
waniliowy. Placki przekładamy przygotowanym kremem.PolewaSkładniki wkładamy do jednego naczynia. Dokładnie mieszamy i całość gotujemy . Lekko przestudzoną polewą ozdabiamy ciasto . Na polewę wysypałam
migdały pokrojone.Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej dwa dni. Placki
miodowe w tym czasie zmiękną.