Wykonanie
Na święta nie tylko ciasta i
grzybowe specjały będą nam potrzebne. Do tych wszystkich cudowności, dla równowagi naszego organizmu, przyda się solidna porcja sałatki. Łączy w sobie wiele wartościowych składników, jest smaczna i niezbyt ciężka, chociaż są w niej
orzechy i duszone
pieczarki, nie obciąży naszego żołądka. Można ją modyfikować na wiele sposobów i dodawać takie składniki, jakie tylko znajdziemy w domu, co przy świętach może okazać się prawdziwym bogactwem.
Składniki (na 4 porcje)1 mała główka
kapusty pekińskiej8 średnich
pieczarekgarść posiekanych
włoskich orzechów8 drobno posiekanych
suszonych pomidorów (jeśli są twarde, najlepiej zmiękczyć je gotując chwilę na parze)1 duża
marchewka1 średnia
czerwona cebula2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
octu balsamicznegosól,
pieprz, mielony
czosnek,
natka pietruszki0,5 łyżki
oleju kokosowegoPrzygotowanieWarzywa i
pieczarki umyć i obrać.
Marchew zetrzeć na grubej tarce,
pieczarki i
cebulkę pokroić w plastry.
Kapustę osuszyć po umyciu i drobno poszatkować.
Kapustę,
marchew i
cebulę włożyć do większej miski. Na patelni rozgrzać 0,5 łyżki
oleju kokosowego, wsypać
pieczarki i posolić. Dusić, aż
pieczarki odparują
wodę i lekko je przyrumienić(nie dodawać więcej tłuszczu ani
wody). Uduszone
pieczarki dodać do warzyw, dorzucając
suszone pomidory i
orzechy. Z
oliwy,
octu balsamicznego,
soli i
pieprzu oraz odrobiny mielonego
czosnku przyrządzić dressing. Polać nim
sałatkę i dobrze wymieszać. Można posypać
natką pietruszki.