ßßß Cookit - przepis na Sałatka z kapusty pekińskiej z suszonymi pomidorami i orzechami

Sałatka z kapusty pekińskiej z suszonymi pomidorami i orzechami

nazwa

Wykonanie

Na święta nie tylko ciasta i grzybowe specjały będą nam potrzebne. Do tych wszystkich cudowności, dla równowagi naszego organizmu, przyda się solidna porcja sałatki. Łączy w sobie wiele wartościowych składników, jest smaczna i niezbyt ciężka, chociaż są w niej orzechy i duszone pieczarki, nie obciąży naszego żołądka. Można ją modyfikować na wiele sposobów i dodawać takie składniki, jakie tylko znajdziemy w domu, co przy świętach może okazać się prawdziwym bogactwem.
Składniki (na 4 porcje)
1 mała główka kapusty pekińskiej
8 średnich pieczarek
garść posiekanych włoskich orzechów
8 drobno posiekanych suszonych pomidorów (jeśli są twarde, najlepiej zmiękczyć je gotując chwilę na parze)
1 duża marchewka
1 średnia czerwona cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz, mielony czosnek, natka pietruszki
0,5 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie
Warzywa i pieczarki umyć i obrać. Marchew zetrzeć na grubej tarce, pieczarki i cebulkę pokroić w plastry. Kapustę osuszyć po umyciu i drobno poszatkować. Kapustę, marchew i cebulę włożyć do większej miski. Na patelni rozgrzać 0,5 łyżki oleju kokosowego, wsypać pieczarki i posolić. Dusić, aż pieczarki odparują wodę i lekko je przyrumienić(nie dodawać więcej tłuszczu ani wody). Uduszone pieczarki dodać do warzyw, dorzucając suszone pomidory i orzechy. Z oliwy, octu balsamicznego, soli i pieprzu oraz odrobiny mielonego czosnku przyrządzić dressing. Polać nim sałatkę i dobrze wymieszać. Można posypać natką pietruszki.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/12/saatka-z-kapusty-pekinskiej-z-suszonymi.html