Wykonanie
Brzydki krem, ponieważ wygląda zdecydowanie nieładnie. Kiedy jednak się go posmakuje, walory estetyczne odchodzą na dalszy
plan. Co ważne, jest to przepis light, tzn. zawiera na prawdę mało kalorii i można go jeść bez wyrzutów sumienia, nawet na kolację. Z przepisu wyjdą ok 2-3 porcjeSkładniki:10 średniej wielkości
pieczarekdwie średnie
marchewkiząbek
czosnkuwegetariańska kostka bulionowa o obniżonej zawartości
solicebulasól ,
pieprzłyżka
oliwy z oliwek lub
olejuna
oliwę:
oliwa z oliwek ( 3 łyżki)1/2 łyżeczki soku wyciśniętego z
cytryny1 łyżeczka pesto1/2 łyżeczki
octu balsamicznegoPieczarki i
marchew obieramy i kroimy w duże plastry.
Cebulę kroimy na
pióra. Na dnie garnka rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy na nią warzywa oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Odrobinę solimy i podsmażamy chwilę wszystko ( aż
cebula się zeszkli). Zalewamy ok 1,5 l
bulionu i gotujemy ok 15 minut. W tym czasie mieszamy energicznie wszystkie składniki na
oliwę smakową.Kiedy warzywa będą miękkie całość miksujemy, aby uzyskać konsystencję kremu. Można dodać
sól i
pieprz do smaku.Kiedy krem wyląduje na talerzu, polać
oliwą pesto.Smacznego!