Wykonanie
Kiedy życie
daje Ci
cytryny... zrób lemon
curd ;-). Tak miałam jakiś tydzień temu, kiedy kupiłam skrzyneczkę
cytryn w bardzo, bardzo dobrej cenie. Narobiłam mnóstwo
cytrynowego kremu, oczywiście ;-). Idealnie równoważy słodki smak
bezy, ale to już wiecie... W wersji zimowej do blatów
bezowych dodajemy odrobinę
maku - nie dla smaku, ale dla tych delikatnych kropeczek w piance bezowej. I
żurawiny - kwaśne, jędrne i soczyste. Można dodatkowo torcik przełożyć
bitą śmietaną, dla mnie to już było za dużo... szukałam pretekstu by zjeść jak najwięcej lemon
curdu ;-).Blaty
bezowe można upiec wieczór wcześniej i przechowywać w piekarniku przez noc, niczym nie przykrywając. Tort najlepiej składać w całość w dniu podania.Składniki na 3 blaty
bezowe:6 dużych
białek (1
białko około 40 g)300 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanej2 łyżki
maku (suchego)Trzy płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową i odrysować na nim 20 cm
okręgi.W misie miksera umieścić
białka. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo) i cały czas ubijając. Dodać
skrobię,
mak, dalej ubijając.Masę
bezową rozdzielić równo pomiędzy trzy
okręgi, wyrównać.Piec z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC. Blaty
bezowe lekko wyrosną, popękają.Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku (po wystudzeniu najlepiej piekarnik zamknąć i blaty
bezowe pozostawić w nim na całą noc). Blaty powinny być chrupiące z zewnątrz i delikatne, miękkie w środku./Uwaga: jeśli nie ma możliwości pieczenia wszystkich 3 blaszek razem, należy upiec osobno 3
bezy, masę
bezową przygotowując bezpośrednio przed pieczeniem; 1 blat
bezowy to 2
białka + 100 g
cukru + pół łyżki maku/.Ponadto:1 i 1/3 szklanki
cytrynowego kremu (lemon
curdu), wykonanego wcześniej według przepisu na blogupół szklanki
żurawiny (świeżej lub mrożonej)2 łyżki
wody1 łyżka
cukruŻurawinę umieścić w małym garnuszku, dodać
wodę,
cukier, wymieszać. Podgrzewać przez chwilę, mieszając, do momentu popękania i zmięknięcia
żurawiny; nie za długo, by nie zaczęła się rozpadać. Odsączyć.WykonanieBlaty
bezowe przekładać
cytrynowym kremem, na każdą warstwę kremu kładąc część
żurawin. Ostatni wierzchni blat również posmarować kremem, ozdobić
żurawinami, delikatnie posypać
makiem. Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).