Wykonanie
Musiałem dziś coś upiec:) W ogrodzie znalazłem
rabarbar,
czereśnie już miałem,
beza wyszła jakoś spontanicznie:)
Tarta okazała się bardzo smaczna, 1/3 znikła zanim ciasto ostygło!Na spód potrzebujesz ciasta na tartę z przepisuDo nadzienia potrzebujesz:
- 4 łodyg
rabarbaru pociętych na kawałki około 2.5cm- 2 szklanek wydrylowanych
czereśni przeciętych na pół- szklanki
wody- 3 łyżek
wodyDo
bezy potrzebujesz:- 3
białek- 150g
cukru- skórki z jednej
cytrynyPrzygotuj ciasto na kruchy spód, rozłóż je na formie, podpiecz około 10 minut, najlepiej wyłożyć ciasto papierem do pieczenia i wysypać
grochem, dzięki temu nie straci ono kształtu i boki nie spłyną.
Wodę i
cukier podgrzej w garnku, gdy powstanie
syrop wrzuć do niego
rabarbar i gotuj przez pięć minut, następnie dodaj
czereśnie i gotuj jeszcze pięć minut. Następnie odsącz
owoce z
syropuPodpieczony spód wypełnij nadzieniem i piecz przez 20 minut w 180 stopniach C.
Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj
cukier wciąż mieszając,
cytrynę dokładnie umyj i osusz. Następnie zetrzyj skórkę na drobnych oczkach tarki i dodaj do
białka, możesz zostawić odrobinę do dekoracji.
Cytrynowy posmak
bezy doskonale przełamie
słodycz owoców.Po upieczeniu
spodu z
owocami rozłóż
białko na wierzchu placka i posyp odrobiną
skórki cytrynowej. Piecz przez 40 minut aż wierzch
bezy będzie złocisty i sztywny, natomiast środek nadal lekko miękki i wilgotny.Smacznego!!!