ßßß Cookit - przepis na Syrop z czereśni

Syrop z czereśni

nazwa

Wykonanie

Już kilka, albo kilkanaście razy uległam przepisom Beatki. Tym razem postanowiłam skorzystać z jej rad i zrobić syrop z czereśni. No może nie do końca syrop, a coś pomiędzy sokiem a syropem. Wykorzystałam końcówkę zawartości 2 skrzynek i wyszła mi jedna buteleczka pysznego napoju. Będzie w sam raz na jesień do herbatki lub po prostu z wodą.
Składniki:
350 ml wody
700 g czereśni (waga z pestkami)
250 g cukru
sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Czereśnie umyć. Wydrylować na garnkiem, tak aby sok, który wypływa podczas drykowania się nie zmarnował. Zaogotować wodę. Wrzątkiem zalać czereśnie i ponownie zagotować. Jak tylko woda zacznie ponownie wrzeć, zdjąć garnek z gazu. Przykryć i odstawić na kilka godzin. Owoce wyłożyć na sitko (ja dodatkowo wykładam sitko gazą). Dokładnie odcedzić owoce (można lekko wycisnąć, ale uważamy aby sok nie zrobił się mętny). Dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy przez kilka minut, ściągamy szumowiny i wlewamy syrop do gorących, wyparzonych butelek. Szczelnie zamykamy.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/06/Syrop-z-czeresni.html