Wykonanie

Zapraszam na przepyszne, kruche
beziki

Przepis jest prosty: na każde 2
białka dodajemy 100 g drobnego
cukru (na 2 blachy użyłam 6
białek + 300 g
cukru)szczypta
solisok z połowy
cytryny (można dodać lub nie)
Białka wyciągamy na godzinę przed ubijaniem, aby miały temperaturę pokojową.Na początku ubijamy na wysokich obrotach same
białka z
solą, a następnie dodajemy stopniowo pół porcji przygotowanego
cukru, miksujemy i po chwili dodajemy, stopniowo, kolejną część, a na koniec wlewamy
sok z cytryny. Ważne jest aby cały czas miksować.Piekarnik nastawiamy na termoobieg na 100 C. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy małe
beziki.

Pieczemy w dolnej części piekarnika około 60-70 minut, a następnie zmniejszamy tem. do około 75 i zaczynamy suszenie tak około 1 , 5 do 2 godzin. Po upływie czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy jeszcze, aż piekarnik całkowicie wygaśnie. Proces suszenia jest istotny bo zależy od tego jaki chcemy uzyskać stopień chrupkości bezików.
Bezy przechowujemy w szczelnym słoiku lub zamykanej torebce foliowej tak do tygodnia czasu.

SmacznegoZapraszam równiez na: