Wykonanie
Kokos to
orzech, który swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza wyjątkowym wartościom odżywczym - zwłaszcza rzadko spotykanej grupie kwasów tłuszczowych, które m.in. przyśpieszają przemianę materii. W związku z tym
kokos jest polecany m.in. na odchudzanie.Składniki:Ciasto:1 kostka
masła1 1/4 szklanki
cukru1
cukier wanilinowy3
jajka2 szklanki
mąki3 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 szklanka
wody1 szklanka
kiszonej kapusty (przepłukanej i drobno posiekanej)2/3 szklanki wiórek
kokosowychMasa:1/2 l
mleka1/2 szklanki
cukru200 g
masła250 g wiórek
kokosowychPolewa:1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady2 łyżki
śmietany kremówki1 łyżeczka
masłaW misce wymieszać suche składniki (
mąka,
kakao,proszek,
sól).
Masło utrzeć z
cukrem na pulchna masę. Dodawać po jednym
jajku cały czas miksując, wsypać suche składniki na zmianę z
wodą. Na koniec dołożyć
kiszoną kapustę i
wiórka kokosowe. Wszystko wymieszać łyżką. Piec ciasto w formie 24 cm/ 25 cm około 55 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem ciasto warto sprawdzić suchym patyczkiem czy upieczone w środku. Po wyjęciu z formy studzimy i kroimy na 2 części.
Mleko zagotować z
cukrem i
masłem wsypać wiórka i gotować na małym ogniu około 20 minut, aż masa będzie gęsta, studzimy. Masę
kokosową wykładamy na dolny kawałek ciasta i przykrywamy drugim.Całość polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.