Składniki:4 łyżki drobnego cukru200 g masła160 g cukru2 łyżeczki cukru wanilinowego2 łyżki rumu2 szklanki mąkiszczypta soli4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki kakao60 g margaryny6 łyżek mleka1 łyżka wodyMasło utrzyj z 150 g cukru,cukrem wanilinowym,rumem i solą. Wbij jajka i wymieszaj.Mąkę i proszek do pieczenia przesiej i dodaj do masy. Jeszcze raz wymieszaj. Na koniec dodaj 2 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj.Ciasto podziel na 2 części.Do jednej dodaj 3 łyżki kakao,10 g cukru i 2 łyżki mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj.Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wyłóż jasne ciasto,a na wierzch ciemna i wymieszaj widelcem.Ciasto piecz przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.Margarynę przełóż do rondelka,dodaj drobny cukier,2 łyżki mleka,1 łyżkę kakao i wodę.Podgrzej na małym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji.Polewę ostudź i polej nią ciasto.