Wykonanie
Przedstawiam pogacze, na które zapraszałam Was przedwczoraj, w ramach 88. Weekendowej Piekarni .Bułeczki polecam jako przekąskę, na najbliższy wieczór przy
winku. :) Choć my jedliśmy je też na śniadanie,
drożdżowe - z
szynką wędzoną w przydomowej wędzarni i zajęczą terriną,
serkowe - z tegoroczną
konfiturą truskawkową i sprawdziły się doskonale.Butter pogacsa
500 g
mąkiłyżka drobnego
cukru10 g świeżych
drożdży2
żółtka250 g
masłaszczypta
soli100 ml kwaśnej
śmietanyłyżka letniego
mlekabiałko na glazurę
Drożdże pokruszyć, wymieszać z
mlekiem,
cukrem i łyżką
mąki. Odstawić, żeby zaczęły pracować.
Mąkę przesiać, dodać zaczyn
drożdżowy, połączyć z pozostałymi składnikami.Wyrobić gładkie, aksamitne ciasto. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 5 mm. Krótsze boki zagiąć do wewnątrz, tak by stykały się w środku. Następnie zagiąć jeszcze raz, tak jak zamyka się książkę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.Po tym czasie ponownie rozwałkować, złożyć jak uprzednio i odstawić na kolejne 20 minut. Procedurę powtarzać dwukrotnie.Rozwałkowane ciasto ponacinać, pionowo i poziomo w centymetrowych odstępach - tworząc kratkę. Następnie wyciąć (np. szklanką) okrągłe bułeczki średnicy około 5 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wierzch
białkiem. Można posypać ziarnami
sezamu,
pestkami dyni czy
czarnuszką.Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Quark pogacsa
300 g
sera typu quark300 g
mąki5 łyżeczek
proszku do pieczenia300 g
masłaszczypta
solijajko na glazurę
smalec lub biały
tłuszcz roślinny do smarowania
Mąkę przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodać
ser,
masło i
sól, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 2 godziny.Po tym czasie, wyrobić ciasto ponownie, a następnie rozwałkować na prostokąt o grubości około 5 mm. Krótsze boki zagiąć do wewnątrz, tak by stykały się w środku. Następnie zagiąć jeszcze raz, tak jak zamyka się książkę. Powtórzyć procedurę 4-5
razy.Rozwałkowane ciasto ponacinać w centymetrowych odstępach, tworząc kratkę. Następnie wyciąć (np. szklanką) okrągłe bułeczki średnicy około 5 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Posmarować wierzch roztrzepanym
jajkiem, uważając, by glazura nie ściekała po bokach. Można posypać ziarnami
sezamu,
pestkami dyni czy
czarnuszką.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Podawać, najlepiej jeszcze ciepłe, jako przekąskę np. do
piwa czy
wina.Smacznego!
///I kilka węgierskich obrazków, na pobudzenie apetytu... ;)