ßßß Cookit - przepis na Weekendowa Piekarnia #88

Weekendowa Piekarnia #88

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam pogacze, na które zapraszałam Was przedwczoraj, w ramach 88. Weekendowej Piekarni .
Bułeczki polecam jako przekąskę, na najbliższy wieczór przy winku. :) Choć my jedliśmy je też na śniadanie, drożdżowe - z szynką wędzoną w przydomowej wędzarni i zajęczą terriną, serkowe - z tegoroczną konfiturą truskawkową i sprawdziły się doskonale.
Butter pogacsa
500 g mąki
łyżka drobnego cukru
10 g świeżych drożdży
2 żółtka
250 g masła
szczypta soli
100 ml kwaśnej śmietany
łyżka letniego mleka
białko na glazurę
Drożdże pokruszyć, wymieszać z mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Odstawić, żeby zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać zaczyn drożdżowy, połączyć z pozostałymi składnikami.
Wyrobić gładkie, aksamitne ciasto. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 5 mm. Krótsze boki zagiąć do wewnątrz, tak by stykały się w środku. Następnie zagiąć jeszcze raz, tak jak zamyka się książkę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.
Po tym czasie ponownie rozwałkować, złożyć jak uprzednio i odstawić na kolejne 20 minut. Procedurę powtarzać dwukrotnie.
Rozwałkowane ciasto ponacinać, pionowo i poziomo w centymetrowych odstępach - tworząc kratkę. Następnie wyciąć (np. szklanką) okrągłe bułeczki średnicy około 5 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wierzch białkiem. Można posypać ziarnami sezamu, pestkami dyni czy czarnuszką.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Quark pogacsa
300 g sera typu quark
300 g mąki
5 łyżeczek proszku do pieczenia
300 g masła
szczypta soli
jajko na glazurę
smalec lub biały tłuszcz roślinny do smarowania
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać ser, masło i sól, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie, wyrobić ciasto ponownie, a następnie rozwałkować na prostokąt o grubości około 5 mm. Krótsze boki zagiąć do wewnątrz, tak by stykały się w środku. Następnie zagiąć jeszcze raz, tak jak zamyka się książkę. Powtórzyć procedurę 4-5 razy.
Rozwałkowane ciasto ponacinać w centymetrowych odstępach, tworząc kratkę. Następnie wyciąć (np. szklanką) okrągłe bułeczki średnicy około 5 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem, uważając, by glazura nie ściekała po bokach. Można posypać ziarnami sezamu, pestkami dyni czy czarnuszką.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać, najlepiej jeszcze ciepłe, jako przekąskę np. do piwa czy wina.
Smacznego!
///
I kilka węgierskich obrazków, na pobudzenie apetytu... ;)
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/10/Weekendowa-Piekarnia-88.html