Wykonanie
            Przedstawiam pogacze, na które zapraszałam Was przedwczoraj, w ramach 88. Weekendowej Piekarni .Bułeczki polecam jako przekąskę, na najbliższy wieczór przy 
winku. :) Choć my jedliśmy je też na śniadanie, 
drożdżowe - z 
szynką wędzoną w przydomowej wędzarni i zajęczą terriną, 
serkowe - z tegoroczną 
konfiturą truskawkową i sprawdziły się doskonale.Butter pogacsa

500 g 
mąkiłyżka drobnego 
cukru10 g świeżych 
drożdży2 
żółtka250 g 
masłaszczypta 
soli100 ml kwaśnej 
śmietanyłyżka letniego 
mlekabiałko na glazurę
Drożdże pokruszyć, wymieszać z 
mlekiem, 
cukrem i łyżką 
mąki. Odstawić, żeby zaczęły pracować. 
Mąkę przesiać, dodać zaczyn 
drożdżowy, połączyć z pozostałymi składnikami.Wyrobić gładkie, aksamitne ciasto. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 5 mm. Krótsze boki zagiąć do wewnątrz, tak by stykały się w środku. Następnie zagiąć jeszcze raz, tak jak zamyka się książkę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.Po tym czasie ponownie rozwałkować, złożyć jak uprzednio i odstawić na kolejne 20 minut. Procedurę powtarzać dwukrotnie.Rozwałkowane ciasto ponacinać, pionowo i poziomo w centymetrowych odstępach - tworząc kratkę. Następnie wyciąć (np. szklanką) okrągłe bułeczki średnicy około 5 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wierzch 
białkiem. Można posypać ziarnami 
sezamu, 
pestkami dyni czy 
czarnuszką.Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Quark pogacsa

300 g 
sera typu quark300 g 
mąki5 łyżeczek 
proszku do pieczenia300 g 
masłaszczypta 
solijajko na glazurę
smalec lub biały 
tłuszcz roślinny do smarowania
Mąkę przesiać i wymieszać z 
proszkiem do pieczenia. Dodać 
ser, 
masło i 
sól, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 2 godziny.Po tym czasie, wyrobić ciasto ponownie, a następnie rozwałkować na prostokąt o grubości około 5 mm. Krótsze boki zagiąć do wewnątrz, tak by stykały się w środku. Następnie zagiąć jeszcze raz, tak jak zamyka się książkę. Powtórzyć procedurę 4-5 
razy.Rozwałkowane ciasto ponacinać w centymetrowych odstępach, tworząc kratkę. Następnie wyciąć (np. szklanką) okrągłe bułeczki średnicy około 5 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Posmarować wierzch roztrzepanym 
jajkiem, uważając, by glazura nie ściekała po bokach. Można posypać ziarnami 
sezamu, 
pestkami dyni czy 
czarnuszką.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Podawać, najlepiej jeszcze ciepłe, jako przekąskę np. do 
piwa czy 
wina.Smacznego!

///I kilka węgierskich obrazków, na pobudzenie apetytu... ;)