ßßß Cookit - przepis na Pani Walewska

Pani Walewska

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu kolega przyniósł do pracy to ciasto. Ponieważ nigdy wcześniej nie jadłam tak dobrej Pani Walewskiej poprosiłam o przepis. Po kilku dniach dostałam piękny, odręcznie napisany przepis z adnotacją: Pani Walewska według przepisu babci Zosi. Zrobiłam na imieniny mojego taty. Nie wyszła może aż tak dobra jak ta oryginalna, ale jest naprawdę pyszna. W końcu druga nazwa tego ciasto to Pychotka.
Składniki:
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego)
1/2 szklanki cukru pudru
200 g masła roślinnego (dałam masło ekstra)
4 żółtka
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Beza:
4 białka
2 szklanki cukru pudru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka zmiażdżonych orzechów
Krem budyniowy:
0,5 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego)
2 żółtka
250 g masła roślinnego (dałam ekstra)
Wykonanie:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem waniliowym. Dodać cukier puder, masło pokrojone w kostkę i 4 żółtka. Szybko zagnieść ciasto siekając (ja robiłam w robocie). Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części. Na papierze do pieczenia rozwałkować 2 prostokątne placki. Każdy posmarować dżemem porzeczkowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 - 17 minut. Wyjąć, ostudzić.
Przygotować bezę. Białka ubić na sztywno dodają cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Tak ubita bezę rozsmarować na upieczonych i ostudzonych spodach. Posypać posiekanymi orzechami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 15 minut.
Przygotować krem budyniowy. Odlać 0,5 szklanki mleka. Rozmieszać w nim mąki, cukier i żółtka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać przegotowaną zawiesiną i zagotować cały czas mieszając. Budyń ostudzić. Masło utrzeć dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem budyniowy wyłożyć na jeden ostudzony placek i przykryć drugim. Schłodzić w lodówce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/12/Pani-Walewska.html