Jakiś czas temu kolega przyniósł do pracy to ciasto. Ponieważ nigdy wcześniej nie jadłam tak dobrej Pani Walewskiej poprosiłam o przepis. Po kilku dniach dostałam piękny, odręcznie napisany przepis z adnotacją: Pani Walewska według przepisu babci Zosi. Zrobiłam na imieniny mojego taty. Nie wyszła może aż tak dobra jak ta oryginalna, ale jest naprawdę pyszna. W końcu druga nazwa tego ciasto to Pychotka.Składniki:Ciasto kruche:2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego)1/2 szklanki cukru pudru200 g masła roślinnego (dałam masło ekstra)4 żółtka1 słoik dżemu z czarnej porzeczkiBeza:4 białka2 szklanki cukru pudru2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej1 szklanka zmiażdżonych orzechówKrem budyniowy:0,5 l mleka2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego)2 żółtka250 g masła roślinnego (dałam ekstra)Wykonanie:Przygotować ciasto kruche. Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem waniliowym. Dodać cukier puder, masło pokrojone w kostkę i 4 żółtka. Szybko zagnieść ciasto siekając (ja robiłam w robocie). Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części. Na papierze do pieczenia rozwałkować 2 prostokątne placki. Każdy posmarować dżemem porzeczkowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 - 17 minut. Wyjąć, ostudzić.Przygotować bezę. Białka ubić na sztywno dodają cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Tak ubita bezę rozsmarować na upieczonych i ostudzonych spodach. Posypać posiekanymi orzechami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 15 minut.Przygotować krem budyniowy. Odlać 0,5 szklanki mleka. Rozmieszać w nim mąki, cukier i żółtka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać przegotowaną zawiesiną i zagotować cały czas mieszając. Budyń ostudzić. Masło utrzeć dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem budyniowy wyłożyć na jeden ostudzony placek i przykryć drugim. Schłodzić w lodówce.