ßßß Cookit - przepis na Pani Walewska

Pani Walewska

nazwa

Wykonanie

Składniki :
Placki (ciasto kruche):
- 2 pełne szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Masa bezowa:
- białka z 6 jaj
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich
Masa budyniowa:
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 250g masła roślinnego ( dałam masło )
Przygotowanie :
Placki
Mąkę przesiewamy na stolnicy razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki. Dodać żółtka.
Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części, następnie rozwałkowujemy na prostokątne placki (ja robiłam w dużej blaszce i rozwałkowywałam bezpośrednio na papierze do pieczenia ).
Ciasto wraz z papierem wkładamy do dwóch foremek, smarujemy dżemem i pieczemy jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175°.
Masa bezowa
Białka ubijamy na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypujemy cukier puder, na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Masę rozprowadzamy na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypujemy posiekanymi orzechami.
Pieczemy placki jednocześnie przez około 20 - 30 min minut w temperaturze 150°. (wszystko zależy oczywiście od piekarnika więc najlepiej zerkać co jakiś czas czy nie trzeba przypadkiem już ich wyjąć).
Masa budyniowa
Odlewamy 0,5 szklanki mleka i mieszamy z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym oraz żółtkami.
Resztę mleka zagotowujemy i dolewamy połączone składniki masy budyniowej.
Mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy, odstawić z ognia i ostudzić.
Masło ucieramy i dodajemy po 1 łyżce ostudzonej masy budyniową\ej.
Całą masę wykładamy na 1 placku (na warstwie bezy), przykryć drugim.
* Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach lub następnego dnia, przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego ! ;)
Źródło:http://charlottegotuje.blogspot.com/2013/05/pani-walewska.html