ßßß Cookit - przepis na Ciasto dyniowa kokosanka. Szybkie i wilgotne ciasto bez miksera / Z dynią

Ciasto dyniowa kokosanka. Szybkie i wilgotne ciasto bez miksera / Z dynią

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Pieczarki zatapiane w ...
Owsianka chia z naturalną ... »
Przeglądając zamrażalnik znalazłam na chwilę zapomniane piure z dyni. Akurat w domu nie było nic słodkiego, więc wzięłam się za pieczenie. Ze względu na maluchy nie mogłam w kuchni zbytnio hałasować, dlatego postanowiłam poeksperymentować i i wymyślić ciasto bez użycia miksera. Z drewnianą łyżką w dłoni zaczęłam łączyć składniki... Potem był tylko ten cudowny zapach wydobywający się z piekarnika... Chwila oczekiwania, aż ciasto ostygnie... i można było próbować :) Efekt wspaniały. Dyniowa kokosanka jeszcze nie raz zagości w moim domu. Zachęcam Was do upieczenia tego ciasta. A ja już nie mogę doczekać się jutra, by znów siąść przy ulubionej książce i kawałku tego pysznego ciasta...
Dzięki użyciu dyni i wiórków kokosowych ciasto jest miękkie i wilgotne, a kolor cieszy oczy. Niestety zdjęcie nie oddaje całego piękna (problemy ze sprzętem), a co ważniejsze nie oddaje też smaku, dlatego musicie po prostu sami spróbować ;)
Składniki:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki + 2 łyżki piure z dyni
1 1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki maślanki
3/4 szklanki oleju
2 jajka klasy M
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżek wiórków kokosowych (z górką)
szczypta soli
dodatkowo: cukier puder i dwie duże szczypty wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Aby przygotować piure z dyni możecie posłużyć się tym przepisem.
Piure z dyni przekładamy do szklanki lub miseczki i lekko podgrzewamy np. w mikrofalówce (ma być ciepłe). Jeśli wykorzystujecie świeżo zrobione piure ten krok możecie pominąć.
Do miski wkładamy piure z dyni, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dosypujemy cukier, dodajemy cynamon, szczyptę soli. Do wszystkiego wbijamy 2 całe jajka i dodajemy maślankę i olej. Całość dokładnie mieszamy łyżką, tak długo aż uzyskamy jednolite, gęste ciasto. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i znów mieszamy.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na środkowy poziom. Ciasto pieczemy około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z formy, kładziemy na paterze i oprószamy cukrem pudrem oraz dwoma dużymi szczyptami wiórków kokosowych.
Podajemy z herbatą lub kawą. Przechowujemy pod przykryciem, dzięki temu dłużej zachowa wilgotność.
Smacznego
* przepis i pomysł własny
Przepis bierze udział w konkursie zorganizowanym z okazji premiery książki https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
środa, 02 grudnia 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/12/Ciasto-dyniowa-kokosanka-Szybkie-i-wilgotne.html