ßßß Cookit - przepis na Świąteczny daktylowiec. Delikatne ciasto o wspaniałym ...

Świąteczny daktylowiec. Delikatne ciasto o wspaniałym ...

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Odrobina luksusu w każdym ...
Owsiane ciasto twarogowe z ... »
Dziś zapraszam Was na pyszne, delikatne ciasto o wspaniałym aromacie. Świąteczny daktylowiec, to idealna słodkość do kawy lub herbaty. Dzięki uprzejmości Lidl Polska moje ciasto jest "nadziane" daktylami najwyższej jakości, a dzięki waniliowo-rumowej mieszance przypraw nabrało wspaniałego charakteru. Odrobina luksusu przy weekendowym odpoczynku z najbliższymi. A wszystko za sprawą wspaniałych produktów marki Deluxe. Czy można chcieć czegoś więcej? Tak... kolejnego kawałka daktylowca ;)
Składniki:
100 g margaryny (miękkiej)
150 g cukru
2 pełne łyżeczki mieszanki przypraw wanilia i aromat rumu marki Deluxe - dostępnej w Lidl
2 jajka klasy M
mała szczypta soli
250 g mąki pszennej + 2 łyżeczki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml śmietanki uht 18%
6 daktyli marki Deluxe - dostępnej w Lidl
3 czubate łyżki skórki pomarańczowej
cukier puder do oprószenia ciasta
* Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
Odpowiednio wcześniej przed pieczeniem wyciągamy margarynę, aby zmiękła. A następnie resztę składników. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Daktyle przecinamy na pół, wyciągamy pestki. A następnie wszystkie kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Przekładamy do miseczki. Do pokrojonych daktyli dodajemy 3 czubate łyżki skórki pomarańczowej. Daktyle i skórkę posypujemy 2 łyżeczkami mąki pszennej i dokładnie mieszamy, aby wszystkie nasze "bakalie" były obtoczone w mące (nie mogą się sklejać).
Do miski wkładamy 100 g miękkiej margaryny, dosypujemy cukier i 2 pełne łyżeczki mieszanki przypraw Deluxe, zaczynamy ucierać składniki mikserem na małych obrotach. Kolejno dodajemy całe jajka i szczyptę soli, ciągle miksując. Następnie wsypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy dokładnie. Na koniec wlewamy śmietankę, miksując do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
Do tak przygotowanej, gęstej masy dodajemy obtoczone w mące daktyle i skórkę pomarańczową. Miksujemy chwilę na małych obrotach.
Ciasto wykładamy łyżką stołową do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki. Ciasto należy wykładać łyżka po łyżce, tworząc swoiste kupki.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasto pieczemy około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z formy i oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto można jeść od razu, ale najlepiej smakuje dnia następnego.
Smacznego
* przepis zaczerpnięty z zeszytu mojej mamy, z moimi zmianami
sobota, 28 listopada 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/11/Swiateczny-daktylowiec-Delikatne-ciasto-o.html