ßßß
30 dag kiszonej kapusty3 duże ziemniaki1 duża cebula1 marchewkakiełbasa - ok. 20 cm.2 łyżki suszonych grzybów2 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 łyżka mielonego kminkulistek laurowy3 ziarna ziela angielskiego1 ziarno jałowcasól i czarny pieprz - do smaku1 łyżka masła1 łyżka maki1 łyżka olejuKapustę drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w niedużą kostkę. Kapustę wraz z cebulą podsmażyć krótko na 1 łyżce oleju, mieszając, aż się zeszklą. Dodać obraną i starta na tarce marchewkę ( tarka - duże oczka). Zalać 1 i 1/2 litra wody.Dodać pokruszone suszone grzyby, koncentrat oraz przyprawy.Kiełbasą pokroić i zrumienić na maśle. Oprószyć mąką, wymieszać, po czym dodać do gotującej się zupy. Wymieszać.Gotować, aż kapusta będzie miękka, ok. 30 min.W międzyczasie obrać i oddzielnie ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki.Miękkie ziemniaki dodać do ugotowanej zupy.Doprawić zupę do smaku solą i czarnym pieprzem.Można podać z kleksem kwaśnej śmietany oraz posypać natką pietruszki.