Wykonanie
Ratatouille to tradycyjna potrawa warzywna wywodząca się z francuskiego rejonu Prowansja, z Nicei. Stąd jego pełna nazwa, ratatouille niçoise . Słowo "Ratatouille" wywodzi się od czasownika "touiller", który oznaczał niegdyś w mowie potocznej przygotowanie wszelkiego rodzaju ragout. Dzięki temu, że każdy składnik jest przygotowany oddzielnie, całość nie smakuje jak zwykły gulasz. W tym daniu każde warzywo ma możliwość zaprezentowania pełni swego smaku. Przepis na podstawie książki "Le mellieur de la France", wyd. Larousse.
1
bakłażan1
cukinia1
papryka czerwona1
papryka zielona1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 duży
pomidor1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
cukru1
listek laurowy1 łyżeczka
tymianku + trochę podczas smażenia warzyw1 łyżeczka
rozmarynu1 łyżeczka
bazylii1/2 łyżeczki
czarnego pieprzusól do smaku
oliwa z oliwek do smażeniaA. Objętościowo każdego składnika przygotowujemy mniej więcej po równo. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę o podobnej wielkości. Ja lubię większe kawałki, ok. 2 cm x 2 cm, aby podczas duszenia zachowały swój kształt i całość nie zamieniła się w sos.B. Podczas, kiedy smaży się jedno warzywo, kroję i przygotowuję kolejne. Dzięki tej metodzie przygotowanie potrawy idzie szybko i sprawnie.1. Na dużej patelni rozgrzewany
oliwę. Obsmażamy pokrojonego w kostkę
bakłażana, oprószonego lekko
tymiankiem, mieszając od czasu do czasu, aż będzie lekko rumiany.2. Gdy
bakłażan się smaży, kroimy w kostkę
cukinię.Kostki podsmażonego
bakłażana zdejmujemy z patelni i przekładamy do garnka / rondla, w którym będziemy przygotowywać dalej potrawę.Na patelni podsmażamy
cukinię, oprószoną
tymiankiem, mieszając od czasu do czasu, aż będzie lekko rumiana.3. Gdy
cukinia się smaży, z obu
papryk usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy
papryki w kostkę.Podsmażoną
cukinię przekładamy do rondla z
bakłażanem.Podsmażany oprószoną
tymiankiem paprykę, mieszając od czasu do czasu, aż będzie lekko rumiana.4. Gdy
papryka się smaży, obieramy i kroimy w dużą kostkę
cebulę. Obieramy i siekamy drobno
czosnek.Podsmażoną
paprykę przekładamy do rondla.Smażymy
cebulę wraz z
czosnkiem.5. Gdy
cebula się smaży, kroimy w kostkę
pomidor. (W zależności od upodobań, obieramy go lub nie.)Gdy
cebula będzie szklista, dodajemy na patelnię
koncentrat pomidorowy i mieszamy.Następnie dodajemy
pomidor,
cukier, listek,
tymianek,
rozmaryn,
bazylię i
pieprz. Smażymy, aż
pomidor zmięknie i puści sok.6. Dodajemy
cebulę z
pomidorem do rondla. Potrawę solimy do smaku i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej
pieprzu. Można również zaostrzyć smak, dodając
ostrej papryki. Dusimy pod przykryciem 10 minut.Podajemy na ciepło, jako dodatek do innych dań, lub samą, np. ze świeżym
pieczywem,
ryżem czy
makaronem.