Wykonanie
Tahini to pasta sezamowa, wywodząca się z
krajów arabskich. Ten przepis był dla mnie olśnieniem - okazuje się, że często trudno dostępna i dość kosztowną pastą tahini można zrobić samemu. I to nie dość, ze banalnie łatwo, a jeszcze dosłownie w kilka minut! Szybko, prosto i zdrowo. Pasty tahini nie je się samej, lecz jest ona koniecznym dodatkiem do zrobienia hummusu, baba ghanoush czy te ż innego rodzaju dipów i
sosów. Pasty sezamowej używa się także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. Warto
mieć ją w swoim repertuarze przepisów, tym bardziej, że jest niezwykle trwała - w lodówce możemy ją przechowywać nawet kilka miesięcy. Przepis wg. Jessica in the Kitchen .
1 szklanka ziaren
sezamu1/4 łyżeczki
solikilka łyżek
oliwy z oliwek lub
oleju o delikatnym smaku, np.
słonecznikowego1. Nasiona
sezamu prażymy na suchej patelni, mieszając, aż będą złote. Uważamy, by się nie przypaliły, ponieważ staną się gorzkie.2. Gorący
sezam przesypujemy do pojemnika blendera.- Ucieramy przez 1 minutę. Zsuwamy łyżką
sezam ze ścianek w dół blendera.- Ucieramy 1 minutę. Zsuwamy łyżką
sezam ze ścianek w dół blendera.Dodajemy
sól i 2-3 łyżki
oleju, ucieramy do gładkości. Na tym etapie
sezam ma już konsystencję pasty. (oczywiście, może to zależeć od mocy użytego blendera, więc jeśli konsystencja ma być gładsza, ucieramy jeszcze przez chwilę.) Jeśli pasta ma być rzadsza, dolewamy więcej
oleju, do uzyskania pożądanej konsystencji.3. Przekładamy pastę do słoiczka, przechowujemy w lodówce.Przepis na domowy hummus znajdziecie tu (klik).