Wykonanie
Po pysznych Apple Fritters czas na wersję z
brzoskwiniami. Chyba jeszcze pyszniejszą i delikatniejszą. Pod puchatym
ciastem czeka bowiem na nas ciepły, mięciutki kawałek soczystej
brzoskwini. Wspaniała sprawa! Przepis na podstawie Bunny's Warm Oven .
4
brzoskwinie lub nektaryny1/2 szklanki
mleka2
jajka2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
soki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
mąki pszennejolej do smażenia1.
Brzoskwinie (lub
nektarynki) kroimy w ćwiartki, pestkę usuwamy.2. Przygotowujemy ciasto: W misce mieszamy dokładnie
mleko z
jajkiem,
cukrem i
solą. Następnie dodajemy
proszek do pieczenia i - partiami -
mąkę. Mieszamy dokładnie i energicznie na gładką masę (najlepiej trzepaczką - rózgą kuchenną). Ciasto powinno być gęste (konsystencja gęstej
śmietany) i nie
mieć grudek.Do ciasta wkładamy kawałki
brzoskwiń tak, by każdy kawałek
owocu był dokładnie pokryty
ciastem.3. Rozgrzewamy
olej w rondlu. Wybieramy możliwie małe naczynie,
oleju nalewamy na głębokość ok. 3-4 cm.Aby przekonać się, czy jest wystarczająco gorący, należy wrzucić do
oleju mały kawałek ciasta. Kiedy zacznie się rumienić oznacza to, że
olej ma właściwą temperaturę. Można również zanurzyć w
oleju drewniany patyczek do szaszłyków. Bąbelki unoszące się od czubka patyczka wskazywać będą, że temperatura jest już odpowiednia.Łyżką (do zupy), nabieramy po kawałku
brzoskwini wraz z porcją ciasta, które następnie delikatnie zsuwamy na gorący
olej.Pączki smażymy z obu stron na głębokim
oleju, na złoto brązowy kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy
cukrem pudrem. Możemy je także polukrować.
Lukier: do jednej łyżeczki
mleka dodać 5 łyżeczek
cukru pudru, utrzeć. Można dodać kroplę
aromatu waniliowego.