ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczne pączki z brzoskwiniami. Peach Fritters.

Błyskawiczne pączki z brzoskwiniami. Peach Fritters.

nazwa

Wykonanie

Po pysznych Apple Fritters czas na wersję z brzoskwiniami. Chyba jeszcze pyszniejszą i delikatniejszą. Pod puchatym ciastem czeka bowiem na nas ciepły, mięciutki kawałek soczystej brzoskwini. Wspaniała sprawa! Przepis na podstawie Bunny's Warm Oven .
4 brzoskwinie lub nektaryny
1/2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
olej do smażenia
1. Brzoskwinie (lub nektarynki) kroimy w ćwiartki, pestkę usuwamy.
2. Przygotowujemy ciasto: W misce mieszamy dokładnie mleko z jajkiem, cukrem i solą. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i - partiami - mąkę. Mieszamy dokładnie i energicznie na gładką masę (najlepiej trzepaczką - rózgą kuchenną). Ciasto powinno być gęste (konsystencja gęstej śmietany) i nie mieć grudek.
Do ciasta wkładamy kawałki brzoskwiń tak, by każdy kawałek owocu był dokładnie pokryty ciastem.
3. Rozgrzewamy olej w rondlu. Wybieramy możliwie małe naczynie, oleju nalewamy na głębokość ok. 3-4 cm.
Aby przekonać się, czy jest wystarczająco gorący, należy wrzucić do oleju mały kawałek ciasta. Kiedy zacznie się rumienić oznacza to, że olej ma właściwą temperaturę. Można również zanurzyć w oleju drewniany patyczek do szaszłyków. Bąbelki unoszące się od czubka patyczka wskazywać będą, że temperatura jest już odpowiednia.
Łyżką (do zupy), nabieramy po kawałku brzoskwini wraz z porcją ciasta, które następnie delikatnie zsuwamy na gorący olej.
Pączki smażymy z obu stron na głębokim oleju, na złoto brązowy kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Możemy je także polukrować.
Lukier: do jednej łyżeczki mleka dodać 5 łyżeczek cukru pudru, utrzeć. Można dodać kroplę aromatu waniliowego.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/07/Blyskawiczne-paczki-z-brzoskwiniami-Peach-Fritters.html