Składniki:- 3/4 szklanki oleju- 1 szklanka cukru- 3 szklanki mąki pszennej- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 3/4 szklanki mleka- kilka kropel aromatu waniliowego- 1 łyżka kakao- 5 połówek brzoskwiń z puszki- 4 jajka*na polewę- 1/2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady- kilka łyżek mlekaSposób przygotowania:1. Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem, następnie dodajemy aromat, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej, całość miksujemy na gładką masę.2. Średnią blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią połowę ciasta. Do pozostałego ciasta wsypujemy kakao, mieszamy i wylewamy na jasną warstwę. Na wierzch kładziemy brzoskwinie pokrojone w plasterki. Całość pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach, gotowe studzimy.3. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, tak by powstała konsystencja polewy. Ciasto dekorujemy przygotowaną czekoladą.Inspiracja: Anyżkowo