Wykonanie
Jesień to obfitość nie tylko różnego rodzaju
grzybów, ale i warzyw.
Dynie,
cukinie,
papryki...same cuda do...faszerowania :)Czy ktoś tu tak jak ja kocha faszerowane warzywa? Uwielbiam wymyślać różnego rodzaju wariacje w tym temacie. Najbardziej lubię wegetariańskie wersje, z
kaszami różnego rodzaju, posypane na końcu świeżo
startym serem.Dziś mam dla Was
cukinie. Pyszne łódeczki z dodatkiem piekielnie zdrowej
kaszy jaglanej.
Składniki:- 2
cukinie- 1 woreczek
kaszy jaglanej ( 100 g)- 150 g
kurek- 1 duża
cebula- 2 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz,
tymianek , szczypta suszonego
lubczyku- opcjonalnie
bulion do ugotowania
kaszy ( można w wodzie)- tarty
ser do posypania pod koniec pieczenia
Cukinie kroimy wzdłuż i wydrążamy środki.
Cebulę i
czosnek siekamy i szklimy na
oliwie. Dodajemy oczyszczone i pokrojone
kurki i podsmażamy chwilę. Dodajemy posiekane drobno "środki"
cukini. dodajemy odrobinę
wody i dusimy do miękkości.
Kaszę gotujemy na sypko w
bulionie lub osolonej wodzie. Gdy będzie gotowa mieszamy z
grzybami i doprawiamy do smaku.Przygotowanym farszem napełniamy
cukinie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Pieczemy ok 30 min. Pod koniec posypujemy świeżo
startym serem. ( u mnie niestety
ser w plasterkach za to wzbogacony
bazylią :) )Smacznego !