ßßß Cookit - przepis na Cukinia faszerowana kaszą jaglaną z kurkami

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną z kurkami

nazwa

Wykonanie

Jesień to obfitość nie tylko różnego rodzaju grzybów, ale i warzyw. Dynie, cukinie, papryki...same cuda do...faszerowania :)
Czy ktoś tu tak jak ja kocha faszerowane warzywa? Uwielbiam wymyślać różnego rodzaju wariacje w tym temacie. Najbardziej lubię wegetariańskie wersje, z kaszami różnego rodzaju, posypane na końcu świeżo startym serem.
Dziś mam dla Was cukinie. Pyszne łódeczki z dodatkiem piekielnie zdrowej kaszy jaglanej.
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 woreczek kaszy jaglanej ( 100 g)
- 150 g kurek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, tymianek , szczypta suszonego lubczyku
- opcjonalnie bulion do ugotowania kaszy ( można w wodzie)
- tarty ser do posypania pod koniec pieczenia
Cukinie kroimy wzdłuż i wydrążamy środki. Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na oliwie. Dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki i podsmażamy chwilę. Dodajemy posiekane drobno "środki" cukini. dodajemy odrobinę wody i dusimy do miękkości.
Kaszę gotujemy na sypko w bulionie lub osolonej wodzie. Gdy będzie gotowa mieszamy z grzybami i doprawiamy do smaku.
Przygotowanym farszem napełniamy cukinie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Pieczemy ok 30 min. Pod koniec posypujemy świeżo startym serem. ( u mnie niestety ser w plasterkach za to wzbogacony bazylią :) )
Smacznego !
Źródło:http://seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/2015/10/cukinia-faszerowana-kasza-jaglana-z.html