ßßß
Składnikibudyń z kaszy jaglanej1/8 litra kaszy jaglanej Kupiec1/2 litra mleka6 dag masła4 jajka1 łyżka posiekanego koperku1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sos ogórkowy2 średnie ogórki1 łyżka posiekanego koperkusok i skórka z cytrynyolej rzepakowysól pieprz do smakuocet winny
WykonaneKaszę jaglaną opukać w wodzie, przełożyć do garnka wlać mleko gotować do miękkości. Do miski wkładamy masło ucieramy dodajemy żółto i przestudzoną kaszę jaglaną, koperek i natkę pietruszki. Dodać ubitą piankę z białek przełożyć do szynkowara lub do foremki babki do gotowania.i gotować około 2 godziny.Sos ogórkowyDo miseczki wkładamy wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy dodajemy pokrojony ogórek doprawiamy do smaku solą i pieprzem.