Wykonanie
Składniki:- 250ml
mleka- 250ml
śmietany 30%- 2 łyżeczki
żelatyny- 1
laska wanilii- 70g
cukru- 1 łyżka
rumu*na
galaretkę- 200ml soku z puszki
brzoskwiń- 100ml
wody- kilka połówek
brzoskwiń z puszki- 1 łyżka
żelatynySposób przygotowania:1. Dwie łyżeczki
żelatyny zalewamy dwiema łyżkami
wody, odstawiamy do napęcznienia.2. Do garnka wlewamy
mleko,
śmietanę, dodajemy
cukier,
rum i
laskę wanilii, zagotowujemy, by
cukier się rozpuścił, ściągamy z palnika, wyjmujemy
wanilię. Wrzucamy wcześniej przygotowaną
żelatynę i energicznie mieszamy do jej rozpuszczenia, odstawiamy do przestygnięcia, następnie przelewamy do naczynia i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.2.
Brzoskwinie odsączamy, kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy
wodę z sokiem z
brzoskwiń, zestawiamy z palnika, dodajemy łyżkę
żelatyny, mieszamy, aż się rozpuści, studzimy. Gdy
galaretka zacznie tężeć mieszamy ją z pokrojonymi
brzoskwiniami, później całość przekładamy na stężałą masę
śmietanową, całość wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.